Diskuze: Dárcovství krve a kostní dřeně

« zpět na přehled témat
autor: Danča (Daaaajinka@seznam.cz)

Nevíte jestli se s celiakií může darovat krev, nebo kostní dřeň?

Vloženo 22.02.10 21:42

#1 Petra

To nevím, ale tipla bych, že ne, když v ní můžou být (třeba i nedopatřením) protilátky.

Vloženo 23.02.10 11:37

#2 Irena

Ne,celiakie je autoimunitní onemocnění a darovaná krev se podává i miminkům,kterým by mohly protilátky spíše uškodit.Před týdnem jsem byla vyřazena z registru dárců.

Vloženo 24.03.10 03:15

#3 ala

Na slovensku údajně celiaci krev darují. Dívala jsem se na jejich stránky. Na dotazy ohledně zdraví jim odpovídá lékař.Což mi přijde fajn.

Vloženo 24.03.10 12:34

#4 Martina

Celiakie nevylučuje dárcovství krve (píše se o tom v různých knížkách, např. Bezlepková a bezmléčná dieta, str. 23). Pokud je celiakie léčená a nejsou žádné další potíže (např. chudokrevnost), tak by to neměl být problém. Záleží ale asi na přístupu transfuzní stanice - já jsem byla kvůli léčení pylových alergií dočasně (myslím si ale, že to bude trvale) vyřazena, ale můj kamarád, který chodí na jinou trans.stanici, jen přestane na týden brát léky a jim to takhle stačí... Dárců je málo, tak ber, kde ber. U darování kostní dřeně (jsem v registru, ale ještě před diagnozou celiakie) jsou údajně podmínky méně přísné než pro dárcovství krve. Nejlepší bude obrátit se přímo na Registr dárců, kde vám ochotně poradí. Bližší informace najdete na http://www.kostnidren.cz/registr/darci/proc.php .

Vloženo 24.03.10 12:47

#5 Klári

Dle společnosti pro Transfúzní lékařství je dárcovství krve (autoimunitní onemocnění) zakázáno viz www.transfuznispolecnost.cz

Vloženo 24.10.11 13:12

#6 helena

.....Dle společnosti pro Transfúzní lékařství je dárcovství krve (autoimunitní onemocnění) zakázáno viz www.transfuznispolecnost.cz................Nic takového o autoimunitním onemocnění obecně ani o celiakii konkrétně tam napsané není. Viz přesná kopie: "Darovat krev nemohou osoby, které v minulosti prodělaly infekční žloutenku, zejména typu B (i když dnes je již možné po negativním specielním laboratorním vyšetřením i takového dárce přijmout) nebo C, syfilis, tuberkulosu, břišní tyfus, některé tropické choroby. Po jiných infekčních chorobách jsou z dárcovství vyřazeny pouze dočasně (1 - 2 roky po úzdravě) - např. infekční žloutenky typu A, infekční mononuklesoa, brucelosa, boreliosa, kapavka a pod. Při neinfekčních chorobách různých orgánů (srdce, plíce, trávicí trakt, ledviny, játra a pod) jsou dárci zpravidla vyřazování dočasně nebo trvale, podle závažnosti onemocnění. V každém případě nemohou darovat krev osoby s nádorovým postižením. Po chirurgických výkonech, včetně drobných kosmetických jako je odstranění mateřského znaménka, ale i peercing a tetování, je možné darovat krev nejdříve až za 6 měsíců. Trvale vyřazeni jsou dále lidé s cukrovkou, těžkými formami alergie, lidé trpící epilepsií, hemofilici a osoby, které byli v minulosti léčeni hormony hypofýzy (podvěsku mozkového ) - např. růstovým hormonem. Z dárcovství jsou též vyloučeny osoby ze skupin se zvýšeným rizikovým chováním, zejména vzhledem k nákaze HIV, jako jsou osoby provozující prostituci, závislé na drogách a alkoholu, ale též muži, kteří provozují vzájemný pohlavní styk." Z toho rozhodně nevyplývá, že by celiaci - léčení nemohli dávat krev.

Vloženo 27.10.11 12:10

#7 franta

Jestli se celiakie nevejde pod termín "těžká forma alergie"-je to alergie čtvrtého typu-řekl to i Dr. Utěšený na sobotní přednášce.Ale myslím,že tady tento problém řešíme zbytečně.Mne zamlada odmítli jako dárce, jen kvůli senné rýmě.

Vloženo 27.10.11 13:12

#10 franta

Pro Lenku:"Typ 4 pozdní reakce buňkami zprostředkovaná - projevuje se za 24 hodin od požití antigenu. Účastní se jí T lymfocyty, které reagují s určitým antigenem a dochází k uvolnění lymfokininů".Aby se to nepletlo,s alergií "normální"-vyjádřenou třídou protilátek IgE,název alergie se nepoužívá.Je to opravdu autoimunitní onemocnění a střevo je jen nejčastějším místem,kde se toto onemocnění projevuje. A u pana doktora jsou dvě možnosti-buď si to plete,nebo je v obraze ???.Všechny potravinové alergie se projevují zvýšením protilátek třídy IgE-celiakie ne-tím se to právě odlišuje.

Vloženo 08.11.11 10:46

#11 Lenka

Pro Frantu: pane Františku to co píšete vše vím, o nemoci toho mám zjištěného dost, proto mě udivuje že doktor mluví o celiakii jako o těžké alergii, to jsou prostě podle mě dvě úplně odlišné věci, takže i jako přirovnání je to pro mě osobně nepřijatelné, každopádně každý tovnímáme asi jinak

Vloženo 09.11.11 11:56

#12 franta

Pro Lenku:Trochu jste to popletla-o těžké alergii se mluví v těch podmínkách dárcovství.Nic bližšího tam není napsáno.Jinak podle "škatulkováníů odborníků,je celiakie opravdu alergie čtvrtého typu,kdy se reakce účastní buňky,s protilátkami "zakotvenými" na svém povrchu(různé ty T-lymfocyty),na rozdíl od ostatních alergií,kdy protilátky "plavou"v krevním séru volně.Odborníci prominou,ale líp to vysvětlit nedovedu.

Vloženo 09.11.11 16:26

#13 Jana

Mě teď zrovna odmítli, protože jsem stará... Zdravá, ale stará :-D Tak asi tak málo dárců nemají.

Vloženo 10.11.11 08:34

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.