Diskuze: Potraviny, které mohou obsahovat stopy lepku

« zpět na přehled témat
autor: Leník

Můžete mi prosím napsat svou zkušenost, zda-li vám způsobují problémy potraviny, které mají na obale uvedeno "může obsahovat stopy lepku"? Děkuji.

Vloženo 27.02.10 17:37

#1 klinika

No mne to nepůsobí žádné potíže, a i testy nebo protilátky mám zatím O.K nevím jak ostatní, mluvím čistě za sebe

Vloženo 03.03.10 17:14

#2 franta

Vysvětlení které jsem slyšel na brněnském setkání.Tímto tvrzením si výrobce zajišťuje "alibi",když nemůže stoprocentně zamezit křížové kontaminaci-na př. na lince s lepkovým produktem se začne balit bezlepkový.I když se linka "očistí",může prvních pár balíčků obsahovat nějaké ,blíže nedefinovatelné množství lepku.Když máte "smůlu"tak si vytáhnete "Černého Petra",ale stěžovat si můžete v Brně "na nádraží na pátém nástupišti".Zdraví "franta".

Vloženo 03.03.10 18:51

#3 Michaela (michaela.kostalova@klikni.cz)

Zdravím, moje dcerka je bohužel velmi citlivá na malinké množství lepku a skutečně jí v minulosti tyto potraviny dělaly problémy, nyní jsme je úplně z jídelníčku vyloučili. U každé, i tzv. přirozeně bezlepkové potraviny musím zjišťovat, jestli se nevyrábí na stejném pásu, jako potraviny s lepkem. Zdraví Michaela

Vloženo 11.03.10 05:55

#4 Míša

Nevím jak u lepkových, ale já krom lepku nesmím i mléko a potraviny takto označené mi vadí hodně. Ale ještě horší jsou potraviny, označené jako bezlaktózové, obsahující přesto stopové množství laktózy. Jsou to třeba MinusL, Shar, FreeFrom. Měla jsem pořád reakci a v zoufalství jsem hledala na obalech všeho co jsem jedla kde jsem co přehlédla. A ono to bylo schované v tabulce výživových hodnot .. jak je tam bílkoviny xx g, cukry yy g z toho LAKTOZA <0,01g a bác i na takové pidi množství mám reakci. Shar má asi 0,07g laktozy .. a když sním jen jednu věc denně, nejlíp ale aspoň obden, tak to sice poznám, ale aspoň to nezůstane (dělá se mi ekzém). Ale prostě co člověk, to jiná citlivost. Někdo si dá krajíc chleba a tvrdí že mu to nic nedělá. To mi přijde jako extrém. U těch stop lepku bych to zkusila, pokud jde o něco významného (třeba to nejde sehnat v "čisté" formě). Míša

Vloženo 14.03.10 23:45

#5 franta

Pro Míšu:A jste si jistá,že nereagujete i na kasein a ostatní mléčné bílkoviny?Případně jiná mléka(kozí,ovčí) a produkty z nich?Zdraví "franta".

Vloženo 15.03.10 12:30

#6 Míša

Nejsem, ale nevím jak to zjistit :-( vadí mi kompletně cokoli co se dotklo mléka, vč. kozího a ovčího, dokonce i mateřského :-(

Vloženo 15.03.10 15:11

#7 franta

Pro Míšu:Základní alergologické vyšetření by Vám měli udělat na alergologii,včetně alergií na běžné potraviny.Jinak nezbývá než si pomoci sama systémem pokus-omyl.Nejsem sice celiak(už jsem o tom sem napsal dost),ale s alergiemi ,včetně potravinových ,mám "bohaté" zkušenosti ,přímo "na sobě".Nevím,kam chodíte k lékaři,ale mojí snaše (celiatičce)udělali poměrně rozsáhlé alergologické testy na všechno možné,včetně základních (nelepkových)potravin.Myslím,že nejprve byste to měla zkusit na té alergologii.Ještě dodatek-nesnášenlivost laktózy není alergie-je to nedostatek příslušného enzymu,kterým "trpí"většina dospělých-někdo o tom ani neví,někomu je "na umření",i když není celiak.Zdraví "franta".

Vloženo 15.03.10 20:43

#12 franta

Pro Ivu:Přečtěte s o tom v zápisu z loňského (8.)setkání brněnských celiaků-představitel Eurozony ,pan Veleba ,tam jasně říkal,že pokud někomu některé jídlo nedělá dobře,musí se mu vyhnout,ale s největší pravděpodobností to není obsahem zbytkového lepku.Jinak pokud chcete konzumovat jiné (netestované)potraviny,musíte se zajímat o složení,případně kontaktovat výrobce přímo.Dnes sice musí výrobce uvádět obsah alergenů,ale dost často je to o tom alibizmu.Celiak si musí vytvářet a neustále kontrolovat svůj "sortiment"potravin,které mu vyhovují-bohužel se tato "snášenlivost",či nesnášenlivost" potravin může i časem měnit.Zdraví "franta".

Vloženo 17.03.10 15:33

#13 Marťa

Prosím o radu: Na některých výrobcích je uvedeno jen modifikovaný škrob nebo škrobový sirup(vim, že záleží na druhu) - snažila sem se tedy hledat ve VÚPP - marně, ale není tam prostě stejně všechno.. a taky nemůžu njít kontakty na výrobce(už se mi to stalo u mnoha výrobků)Nemáte prosím nápad, co s tím? (Ideálně jiný, než to prostě nejíst;)) Aktuálně váhám nad konzumací Fazolí od firmy Fresci(Penny Market) a Sezamovými placičkami firmy Tastino (Lidl). Předem moc děkuju!

Vloženo 30.03.10 15:16

#14 ala

Pokud je tam napsáno jen modifikovaný škrob, doporučuji nejíst.

Vloženo 31.03.10 01:09

#15 Naďa

Já si myslím, že pokud by to byl pšeničný modifikovaný škrob, musel by to výrobce, podle zákona, uvést buď přímo takto v názvu nebo v alergenech.

Vloženo 06.04.10 20:21

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.