Může někdo poinformovat co zajímavého bylo v globusu v Brně?
Vloženo 19.03.10 21:29
Už na tom pracuji.
Vloženo 20.03.10 12:07
No už se těším. Z Liberce se neozval nikdo, kdo by poreferoval, tak snad p. Bušinová to má naučené a říkala v Brně to samé co v Liberci. Zatím vím, že přijela do Liberce stopem, jak psal Franta.
Vloženo 20.03.10 18:25
Pro Jana a ostatní:Jak přijela do Globusu nevím,ale odjížděla s globusáckým vozíkem.Jestli klapala pěšky až do Moravan,nebo jela šalinó?Myslím,že určitě opakovala to ,co v Liberci-celiakie je jen jedna a k nějakým závratným objevům nedošlo ani ve světě.Ale přidávám zápis z akce: BEZLEPKOVÉ ODPOLEDNE V BRNĚNSKÉM GLOBUSU 18.03.2010 Akce byla plně obsazená,někteří “náhradníci“odešli s nepořízenou. V úvodu vystoupily manažerky Globusu,paní Mašková (suché potraviny)a paní Němcová (uzeniny)-doufám,že jsem jména slyšel správně. Z historie Globusu-firma působí hlavně v Německu a taky v Rusku.V naší republice je jich k dnešku 14,brněnský Globus byl první v r.1996. Globus má v sortimentu 77 bezlepkových potravin a 114 druhů bezlepkových uzenin(uzeniny z vlastní výroby).K tomu pochopitelně spoustu dalších potravin,které nejsou speciálně pro celiaky,ale jsou rovněž bezlepkové. Na bezlepkovém sortimentu se podílí tito dodavatelé-Kleis (Schär),Benkor, Jipek, Novalim,Labeta, Mantler, Kávoviny, Emco, Pé Cé Náchod, Wissa, Nový Věk,Frapé, Extrudo,Bezgluten,Encinger a Baltaxia-doufám,že jsem na někoho nezapomněl. Na závěr svého vystoupení uspořádaly manažerky malou soutěž o Globusu(hlavně pro dětské účastníky).Drobnou pozornost dostaly i děti,které do soutěže nezasáhly. Každý účastník měl na stole před sebou malé občerstvení od Globusu a během pokračování akce ,probíhaly ochutnávky i od zúčastněných firem.Rovněž každý účastník obdržel sešitky s recepty od firem Schär,Mantler a Jipek a k tomu velmi dobře „udělanou“ brožurku o celiakii a problémech kolem,kterou vydal Globus. Protože se Dr. Kulhánek nemohl dostavit,přednesla odbornou přednášku o celiakii paní ing.Svobodová-Bušinová místo něj. V přednášce,mimo základní informace o celiakii, byla zmínka o enzymech štěpících lepek na neškodné fragmenty-zatím je to „ve výzkumu“ a předpokládá se ,že to bude pouze doplněk v případech,kdy by „bezlepková strava“ mohla obsahovat větší (ovšem „zbytkové“) množství lepku.,než povoluje norma. Další (známá)informace-sliznice tenkého střeva při neléčené celiakii je mnohem méně propustná,než zdravá-.k tomu byly i příslušné obrázky zdravé a poškozené sliznice. Byly zdůrazněny (mimo jiné)i atypické příznaky celiakie a možnost sdružování celiakie s jinými autoimunitními nemocemi. Ve své části uvedla ing Svobodová-Bušinová věcné informace k bezlepkové dietě,z nichž pouze vybírám -financování bezlepkové diety představuje cca 3000kč na osobu měsíčně „navíc“.V této souvislosti uvedla ,že loňskou peticí (přes 11000 podpisů)se sněmovna nezabývala. -problém „špalda“-pořád se najde hodně lidí,kteří tvrdí,že špalda se při celiakii může,což je hrubý omyl.Má až o jednu třetinu víc lepku ,než obyčejná pšenice.(Přeji „dobrou chuť“všem,kteří se domnívají,že lepek škodí i neceliakům a dávají špaldě přednost). -naopak-bezlepková dieta neškodí „lepkovým“ členům rodiny kde se celiakie vyskytuje a mohou se bezlepkově stravovat,pokud to pro ně není finanční problém. -maso ze zvířat,krmených obilím,nemůže obsahovat lepek,jak bylo mylně uvedeno v „Pokličce“. -vysvětlení „NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č 41/2009,o složení a označování potravin,vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku-(celá vyhláška je v oddíle novinky-první odkaz) -glukózové sirupy,dextróza,maltodextrin a destiláty jsou pro celiaky bezpečné-byla řeč i o bezlepkovém pivu,které má být Globusu už brzy ke koupi. -firma Öetker nechce označovat svoje výrobky jako vhodné pro celiaky,kvůli jakési „degradaci“ svých výrobků,jinak receptury i suroviny jsou stejné. -zajímavost-ve spolupráci s VÚPP bylo testováno bezlepkové stravování v jedné základní škole ve Vyškově a FN Bohunice-nebylo zjištěno pochybení. -ještě proběhlo v rámci diskuze ,několik „obvyklých“ dotazů-kvůli nastalému „šumu“jsem moc nerozuměl,tak je neuvádím. Po závěrečném potlesku proběhl nákup připraveného bezlepkového zboží. Zápis z této akce je „můj“,zcela subjektivní a neautorizovaný.Z pohledu člověka,který se stará o svoje „bezlepky“ hodnotím tuto akci velmi kladně. Zdraví "franta". P.S.Doufám,že aspoň pro někoho bude tento zápis přínosem.
Vloženo 20.03.10 20:21
díky.
Vloženo 20.03.10 23:16
Pro všechny:Na klubových stránkách http://www.klubceliakie.cz je pozvánka na květnový bezlepkový "jarmark".Zdraví "franta".
Vloženo 21.03.10 07:33
Františku, díky za podrobný zápis a informace. Bezva nápad. A přeji hezkou neděli. Sylva
Vloženo 21.03.10 09:20
Taktéž děkuji za podrobný popis. Já na tyto akce do Globusu nechodím, ačkoliv to mám do Brna blízko. K enzymu štěpícímu lepek bych jen dodala - myslela jsem, že se konečně najde "lék" a ono nic... :-( A k petici paní Bušinové - udivuje mě, že se tím sněmovna vůbec nezabývala, pročpak asi, nevíte někdo?
Vloženo 23.03.10 07:56
....."V přednášce,mimo základní informace o celiakii, byla zmínka o enzymech štěpících lepek na neškodné fragmenty-zatím je to „ve výzkumu“ a předpokládá se......" Franto, tohle jsem slyšela od prof. Friče už před čtyřmi lety na přednášce v Praze. Opravdu je to od p. Bušinové "aktuální informace".
Vloženo 14.04.10 22:22
Pro paní Helenu:Myslím,že tyto "problémy" nemusíme řešit v této diskuzi-přijedete do Brna?Zdravím."franta".
Vloženo 15.04.10 00:15
No, ráda bych, ale povážlivě stoupají náklady a klesají výnosy, tak ještě nevíme. A hlavně, naše děťátko letos maturuje tak nevím, jestli to zvládneme časově.
Vloženo 15.04.10 18:27
Pro paní Helenu:On ten termín koliduje s akcí v Praze-tam to máte blíž.Já už vím ,že do Brna nepřijede Jipek,právě kvůli té Praze.A dcerce držím palce,ať tu maturitu zvládne s vyznamenáním.F.
Vloženo 15.04.10 21:13