Dobrý den, omlouvám se za možná hloupou otázku, začínám s dietou. Můžu jíst vejce - jakákoli? Někde jsem tady našla diskuzi o tom, jak vejce nahradit... Měla by přeci být ok, ne? A co mléko z krabice?
Vloženo 21.03.10 18:18
Vejce jsou vpořádku, ale jsou tu zde i lidé kteří vejce nemohou. Mléko je samozřejmě také OK . Snad jen mléčné koktejly a ochucená mléka a kávy by si měl každý zkontrolovat.
Vloženo 21.03.10 18:53
Moc děkuju, jsem z toho ještě dost zmatená.:-)
Vloženo 21.03.10 18:56
Můžeš si zajít do knihovny a něco o celiakii a nějaké BL kuchařky půjčit. Doporučuji ti kuchařku p. Bušinové II.
Vloženo 21.03.10 22:11
Terez, spoustu informací získáte na internetu, jinak bych doporučovala zajít do nějakého velkého knihkupectví. Já jsem si zajela do Prahy do Kanzelsbergeru a Neoluxoru (oboje na Václavském náměstí) a ze širké nabídky jsem si vybrala. Mám např. knížku Bezlepková a bezmléčná dieta z nakladatelství Compurer Press (nějaké recepty, ale hlavně povídání). Co se týče sladkého (bábovky, linecké těsto, palačinky), tak nedám dopustit na kuchařku Tradiční recepty bez lepku od Aleny Balákové (nakl. Vašut). Pokud nemáte alergii na vejce a mléko, tak se nemusíte nijak v tomto směru omezovat. Jak napsala "ala", musíte si však hlídat složení výrobků. Při prvním vyšetření (a prokázání celiakie) jsem měla zároveň hraniční výsledky laktózy. Bylo mi tehdy řečeno, že při celiakii se mohou objevovat zvýšené hodnoty u laktózy, které po zavedení bzl. diety zmizí. Knižka "Bezlepková a bezmléčná dieta" uvádí tutéž informaci, tzv. druhotné příčiny snížení aktivity laktázy (enzym, který ve střevech štěpí laktózu na glukozu a galaktozu).
Vloženo 22.03.10 12:08