Diskuze: Bezlepková dieta a ovoce

« zpět na přehled témat
autor: Anna Jílková

Dobrý den, s bezlepkovou dietou jsem začala v říjnu a nyní jsem se v některé z publikací o bzl. dietě dočetla (+ jeden známý mi to i potvrdil), že lepkem je napouštěno ovoce a zelenina (jablka, rajčata..) transportovaná na velké vzdálenosti (tj. mám pocit vše, co je v obchodech běžně k dostání...), aby tuto cestu bez újmy vydrželo a vše zůstalo hezky lesklé... Je to pravda? To si mám jako dávat pozor i na ovoce a zeleninu?? A jak to mám jako poznat, jestli tohle jabko můžu a tamto ne??!!!

Vloženo 01.02.12 22:57

#1 xxx

To je hloupost. Studuji obor zabývajíci se skladováním a zpracováním rostlinných potravin. Je pravdou že jablka jsou někdy stříkány aby se leskly a nevysychaly ale tato látky nemají nic společného s obilovinami obsahující lepek. Tyto látky jsou lesklé ale ne lepkové. A jak by asi napouštěli treba jaklko vždyť by se poškodila slupka a jablko zkazilo. Nevěřte každému hlupákovi.

Vloženo 02.02.12 01:40

#2 Anna Jílková

jako zní to jako totální hloupost, ale když to bylo napsané i v tištěné příručce, kde to snad musí procházet nějakou korekturou atd., tak jsem o tom začala opravdu uvažovat... tak díky za uklidnění. A. J.

Vloženo 02.02.12 14:52

#3 Kačka (kacena.jindru@seznam.cz)

Nevím jestli máme stejnou brožuru,ale také jsem to četla.Ale neřeším to....Toto už tedy vážně ne :-)

Vloženo 02.02.12 19:35

#4 Zuza

Bezl.dietu držim něco přes 10.let s timto tvrzenim jsem se nesetkala přijde mi to už jako totalni blbost,nevěřte všemu co pišou radoby chytre knižky;-)

Vloženo 02.02.12 22:36

#5 no name

Je to brožura vydaná v r.2002 a u nás publikovaná v r.2005.Autory jsou Jolana Rujner a Barbara A.Cichańska,z polského originálu do češtiny přeložila Mudr.Irena Martínková,odborná korektura Mudr. Naděžda Petejová,pro české čtenáře upravila a českými potravinovými produkty doplnila Mudr.Irena Martínková a Mudr.Naděžda Petejová,lékařka interní kliniky FN s poliklinikou Ostrava-Poruba.Citace:"...nebo se pužívá k tvorbě ochranné vrstvy na ovoci )např. se tak ošetřují jablka,která budou daleko dopravována).Taktéž se lepek používá při výrobě tvrdých sýrů (místo povlékání sýru voskem),aby nevysychaly.Tyto etikety však nemají etiketu se složením výrobku,takže je nutné se jich vzdát (např.některých druhů jablek) nebo kupovat výrobky od známého výrobce (někteří výrobci nabízejí bzl. sladkosti jako zákusky,tyčinky,oplatky apod.)." Konec citace.

Vloženo 03.02.12 11:41

#6 franta

Mám informaci od "nejpovolanějších",že to až zase taková blbost není-v některých ochraných "filmech" na ovoce a zeleninu se lepek používá(mimo jiných Éček,která také nejsou na bedýnce s rajčaty,nebo jablky ,uvedena).Uvidím,co na to řekne SZPI.

Vloženo 06.02.12 08:14

#7 xxx

To bych chtěla vědět kdo to ti vaši nejpovolanější jsou a jestli vůbec něco takového řekli.

Vloženo 06.02.12 22:56

#13 franta

Pro xxx:Chtělas novější článek,tady ho máš. Antimikrobiální jedlé filmy a potahy pro čerstvé a minimálně zpracované ovoce a zeleninu Článek : 115764 ; Vydáno : 6.12. 2011 ; Autor : Mgr. Dana Koubová Španělští a ekvádorští vědci hodnotili vývoj jedlých filmů a potahů s antimikrobiální aktivitou a jejich vlastnosti. Používání jedlých filmů a potahů je environmentálně šetrnou technologií oceňovanou z hlediska zvýšení trvanlivosti řady potravinářských produktů včetně ovoce a zeleniny. Vývoj nových přírodních jedlých filmů a potahů přidáním antimikrobiálních komponent k ochraně čerstvého a minimálně zpracovaného ovoce a zeleniny je obtížným technologickým úkolem pro průmysl a oblastí velmi aktivního výzkumu ve světě. Přidáním antimikrobiálních agens k jedlým kombinacím filmů a potahů na bázi polysacharidů nebo proteinů jako škrob, deriváty celulózy, chitosan, alginát, ovocný protlak, izolovaný syrovátkový protein, sójový protein, vaječný albumin,!!! pšeničný lepek !!!nebo kaseinát sodný bylo dosaženo pozitivních výsledků. Španělští a ekvádorští vědci hodnotili vývoj jedlých filmů a potahů s antimikrobiální aktivitou díky přidání antimikrobiálních potravních doplňků jako složek, vliv těchto jedlých filmů na ochranu cílových mikroorganismů, vliv antimikrobiálních agens na mechanické a ochranné vlastnosti samotného jedlého filmu a vliv aplikace antimikrobiálních jedlých potahů na kvalitu čerstvého a čerstvě krájeného ovoce a zeleniny. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51, 2011, č. 9, s. 872–900 Na závěr-alergeny na nebalených potravinách se podle platné legislativy neoznačují,ale do budoucna se s tím počítá.Pro úplně natvrdlý-ze Španělska i Ekvádoru se sem vozí leccos.Jen prosím celiaky,aby se neděsili,ani novějším článkem.

Vloženo 14.02.12 16:19

#14 xxx

A pro ty ,co neumějí ani číst, tak se v celém článku několiktát opakuje , že se jedná o vývoj jedlých filmů,a není tam ani slovo o tom že by filmy obsahující lepek byly povoleny v EU . To, zda projdou testováním a budou povužívaný je absolutně jiná věc. Ani se nedivím, že tajíte váš záhadný profesorský zdroj , asi se bojíte že by to dopadlo jako jako s Utěšeným o kterém jste tvrdíl, že vám řekl, že celiačkám může uškodit krém na obličej s aloe vera a já se na to Utěšeného na setkání veřejně zeptala a on odpověděl že je to nesmysl.

Vloženo 14.02.12 16:55

#15 "franta"

Pro xxx:Vyčkej času,jako husa klasu(a bacha na lepek).

Vloženo 14.02.12 17:42

#16 Jitka Dlabalova (jitka.dlabalova@celiak.cz)

Je mi líto, že i tato diskuse se zvrtla v osobní invektivy. To, že by mohl být použit na potah jablek film s lepkem je sice pravda. Jenže nikde není uváděno, čím je která zásilka ošetřena. Bylo by možné nechat otestovat různá jablka, jenže nikde není zaručeno, na jaký způsob povlaku se narazí. Takže použijte zdravý rozum - jablka stejně omýváte, takže kdo je zvláště opatrný je může i oloupat. Jinak se dá předpokládat, že množství lepku, které byste případně zkonzumovali nedosáhne množství, které je povoleno pro potraviny vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku.

Vloženo 14.02.12 18:56

Téma bylo uzavřeno