Diskuze: Zahušťování omáček

« zpět na přehled témat
autor: Pac

máte někdo tip čím zahušťovat omáčky bez použití mouky či škrobu? Hlavně na ty světlý smetanový omáčky nevím vůbec co použít, jsem v tomhle směru kuchařský analfabet. :-) Díky

Vloženo 20.04.09 09:00

#1 Petra

A proč nechcete zahustit bezlepkovou moukou? Já používám Mantler a Jizerku úplně běžně.

Vloženo 20.04.09 09:17

#2 Pac

mě zdá se vadí uplně všechny škroby, ale prostě ze zmlsanosti se nechci vzdát věcí jako fazolky na kyselo, pokud to nebude nutné. :-) Vadí mi soja, amarant, salámy, některé sýry, rajčata, dusíkem přehnojená zelenina, (chemicky ošetřené?) citrusy a hroznové víno, teď zdá se brambory, bramborový škrob, kukuřičný škrob, jáhly, sušenky Schär za 44kč letěly obloukem do koše protože jsem na ně měla takovou alergickou reakci že jsem i tu jednu spolknutou musela vyzvracet a že já teda zvracím nerada. Asi začnu držet protestní hladovku. Známá kvůli podobným trávicím potížím musela utratit psa, tak doufám, že já dopadnu líp. :-)

Vloženo 20.04.09 10:06

#3 Jana

Pac, já zahuštuji smetanové omáčky kysanou smetanou místo klasické tekuté.

Vloženo 20.04.09 10:09

#4 Pac

Jani díky, to byl i můj tip, ale někdy ty moje kuchařské pokusy dopadají stylem "... a za stálého míchaní lijeme do záchodu." takže už se nejdřív ptám na už vyzkoušené varianty. :-)

Vloženo 20.04.09 10:29

#5 Soňa Straková (sona.coeliac@seznam.cz)

Ahoj, nevím,jestli Vám to pomůže, ale můžete zkusit zahušťovat omáčky rozmixovanou zeleninou.Při svíčkové taky mrkev,celer a petržel zahušťuje.Můžete zkusit i jinou zeleninu.Vyzkoušet co Vám chutná a nevadí.Třeba cibule,pórek,zelí,fazole-jak zelené lusky, tak i semena,popř.další luštěniny.K vyzkoušení je toho dost.Hodně zdaru přeje Soňa

Vloženo 20.04.09 12:38

#6 Michaela

Ahoj, nedala by se použít rýžová mouka??? Já kupuji instantní a dělám z ní dcerce kaši.

Vloženo 20.04.09 13:09

#7 "franta"

Zdravím Vás všechny. Já mícham na zahušťování směs z Jizerky,kukuřičné hladké mouky ,pohankové mouky a i rýžové.Dával jsem i jáhlovou,ale ta poměrně rychle hořkne. Směsí se zahušťuje buď přímo(dobře provařit,aspoň 10minut),nebo se z ní udělá klasickým způsobem jíška.Jizerka se dá vynechat,nebo nahradit dílem bramborového škrobu.Poměr surovin je od každé jeden díl. Výsledný produkt do druhého dne nezřídne,spíš ztuhne. Ale dá se zahušťovat i jen třeba tou směsí škrobů na maso-výsledek je ale bohužel "čínské lepidlo".Chtěl bych jen podotknout,že účelem bezlepkové diety(aspoň já to tak chápu)není vytvořit dokonalé "nahražky"lepkových pokrmů,ale uvařit tak,aby to bylo chutné ,i když třeba trochu jiné. Hodně úspěchů při vaření a zahušťování přeje "franta".

Vloženo 20.04.09 15:24

#23 Nina

Zdenko díky. V týdnu knedlíky vyzkouším a určitě napíšu, jak to dopadlo.Nina

Vloženo 04.07.09 20:55

#24 Nina

Po sedmi měsících zdravím Zdenku a děkuji za recept! Upřímně řečeno, za celých těch sedm měsíců jsem neměla odvahu uvařit bezlepkový knedlík, krom bramborového, až dnes. Dcera právě snědla svíčkovou s knedlíky podle Vašeho receptu, a byla nadšená . Jen jsem Váš recept trošičku upravila:nepoužila jsem samotnou Jizerku, ale namíchala jsem ji s moukou Mantler.Myslím, že kukuřičné chlebíčky se do knedlíků hodí stejně dobře jako burizony, jak píše "sara".A když už jsem v diskusi na téma zahušťování omáček - donedávna jsem používala Jizerku, do dnešní svíčkové jsem vyzkoušela Mix B od Schäru, a výsledek byl také dobrý. Špatná není ani Sunarka-pozor, aby byla bezlepková(já jsem koupila s brokolicí a hráškem), ale asi bych ji nepoužila do každého jídla.

Vloženo 15.02.10 13:12

#25 Andrea

Já používám na zahušťování polévek a omáček rýžovou moukou od Palety. Mám s ní výbornou zkušenost. A nestěžuje si ani zbytek rodiny bez diety. Není totiš nijak cítit.

Vloženo 17.02.10 21:51

#26 Martina

Omáčky skoro vůbec nezahušťuji, dám více cibule do základu, takže třeba kuře na paprice není vůbec zahuštěné, je vynikající a omáčka drží pohromadě. To samé s gulášem. Omáčky samozřejmě nejsou tak husté, ale i druhý den v lednici jsou kompaktní. Čočku také nezahušťuji. Bramboráky bez mouky dělám menší a pak drží pohromadě. Nezahušťovala jsem ani jako neceliak. Jde jen o zvyk :-)

Vloženo 16.03.10 15:40

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.