Diskuze: Jednonásobné kynutí

« zpět na přehled témat
autor: Jirka (jirka.capek@gmail.com)

Ahoj všem, rád bych se zeptal, zda je pro pečení bezlepkového chleba opravdu nezbytné pouze jednokolové kynutí? Máme doma pekárnu, která bohužel nemá program pro BZL chleba, ani žádný jiný, který by nabízel pouze jednokolové kynutí. Chleba se moc nedaří, vykyne velmi málo, a je zdrclý a příliš vlhký. Méně vody už dát nelze, to se pak řádně nepromíchá. Je tedy pro mě jedinou variantou koupě nové pekárny s patřičným programem, nebo se někomu z vás daří upéct chleba v pekárně bez něj? Dékuji

Vloženo 09.12.09 09:11

#1 Sylva (malkicova@seznam.cz)

Jirko, napiš sem, jakou máš značku pekárny. Třeba ti pak někdo poradí.

Vloženo 09.12.09 09:14

#2 Jirka

Pekárna je od Tesca, ale je to stejný model, jako tato Sencor SBR 930SS: http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php?a=ukaz&pekarna=223

Vloženo 09.12.09 09:19

#3 Jitka

Popdívejte se jestli ta Vaše pekárna má program rychlý - ten by měl být nastaven jen s jedním kynutím. Pokud nestačí v programu nastavená doba kynutí, je možné přerušit program a prodloužit tak dobu kynutí. Taky závisí na tom, jaké používáte kvasnice a jestli jsou 7 g nebo 10 g.

Vloženo 13.12.09 19:24

#4 Jirka

Ta stávající pekárna právě žádný takový program nemá - všechny mají kynutí natřikrát proložené hnětením (i ten nejrychlejší). Z vašeho příspěvku též usuzuji, že jen jedno kynutí je asi nutná podmínka pro úspěch....

Vloženo 13.12.09 21:49

#5 uuu

Já měla první pekárnu taky obyčejnou sencor a ted mám panasonic a o mnoho lepší nešlo měě to v té obyč udělat dobrý chleba navíc ten senkor měl jen jednu metličku.

Vloženo 13.12.09 22:00

#6 Verča

Ta pekárna má 12 programů určitě jeden z nich je rychlý,zkus překlapat všechny programy a až se ti objeví některý kde bude časovač na 2.hodiny tak to bude te rychlý.

Vloženo 14.12.09 14:12

#7 Jirka

Ale jasně že má rychlý program :) Přehled programů pro info je uveden zde: http://domacipekarny.dama.cz/navody/severinbm3989.pdf Ten krátký je ale až moc krátký - 8min hnětení, 9min kynutí a 40min pečení. ten použitelný není. Další nejkratší má potom základní program - 2"53. Důvod mého dotazu zde je ale jiný, mám prostě problémy se všemi vyzkoušenými směsmi na jakýkoliv program, a někde jsem se dočetl, že je to tím, že bezlepkové směsi mají být pouze jednou hněteny, a po následujícím kynutí ihned pečeny, jinak si těsto při opakovaném hnětení sedne a už moc nevykyne. To přesně se děje mě a proto mě zajímá, zda je tu někdo, komu těsto pěkně vykyne a chleba se podaří i na pekárně která hněte a kyne navíckrát. Včera jsem se pro informaci díval na manuál ETY 7149, které je zde celkem oblíbená, a ta má v tom rychlém programu, který většina používá, ale také dvě hnětení a dvě kynutí, takže to možná tou příčinou nebude...

Vloženo 14.12.09 14:28

#8 Lubica

Ja pečiem tak, že si dám vymiesiť cesto na program cesto - na asi 5 min., keď vidím, že je zo surovín spojená hmota vyberiem hák, vypnem, nechám vykysnúť (cca aby sa zdvojnásobil objem - niekedy tomu pomožem, že dám na 5 min program pečenie, aby sa piecka trochu zohriala) a dám piecť na program pečenie, ktorý trvá 1 hod. Potom špajdlou skúsim chlieb, ale vačšinou rovno dám znova piecť na ďalšiu cca pol hodinu. Mám lacnú piecku Clatronic bez bezlepkového programu a chlieb mávam vždy dobrý. Možno sa to zdá byť komplikované, ale ja pečiem keď som doma a pri inej práci, a tak mi to neprekáža, že musím piecke asistovať - je to rýchlejšie (ako normálny program)a skúsenosti mám s týmto postupom dobré. Treba vyskúšať.

Vloženo 15.12.09 12:52

#9 sestinozka (sestinozka@gmail.com)

Jirko, já mám doma pekárnu Eta Harmony a peču právě na ten program Sprint- 2 hod. Zkoušela jsem péct na klasiku cca 3,5 hod (nikdy jsem totiž nestudovala kolikrát se co má kynout :-) ) a výsledek byl stejný jako u rychlého programu. Chleba vždycky krásně nakyne a potom se zdrcne a je z něj ušák. I po podání menší tekuté složky. Co se týče směsí tak ty jsem vyzkoušela všechny a chuťově byla jedna horší než druhá, vesměs se všechno sypalo a byla to taková malá kilová hroudička. Nakonec peču BLP už jenom "Jogurtový chléb aneb bezva veka" od Mantleru- dcera mi nic jiného nechce jíst a ty problémy se zdrcnutím jsem vyřešila přidáním bramborové vlákniny Fibra. Od té doby se mi chleba nezdrcává a je nadýchaný a hlavně se absolutně nedrolí.I když ho upeču klasickým programem tak výsledek je stejný. Používám jen normální kvasnice, ze sušených je výsledek o hodně menší (to mám vyzkoušeno i u normálního chleba). Přeju hodně zdaru. Lenka

Vloženo 14.01.10 15:14

#10 franta

#9 sestinozce:Eta Harmony provádí před pečením ještě "hlazení"těsta-před tím je potřeba vyndat ty metle(lopatky),aby se už s těstem nehýbalo.Před časem zveřejnila moje "experimenty" s touto pekárnou paní Kohoutková,na svých stránkách http://www.ivako.cz Mrkněte se na to.Zdraví "franta".

Vloženo 14.01.10 17:56

#11 Jitus

Já měla dříve taky problémy s chlebem, napsala jsem autorce stránek ivako a ta to se mnou vše polopatě probrala tak že teď peču výtečný chlebík. Zkuste jí napsat

Vloženo 12.02.10 08:23

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.