Před pár dny jsem byla ve vagetariánské výživě v IBC centru a na dotaz bezlepkového jídla mi paní dporučila vařenou špaldu. Když jsem jí řekla, že špalda obsahuje lepek, vysmála se mi a tvrdila mi, že lepek ze špaldy celiakům neškodí a že mnoho celiaků si špaldu v této jídelně denně dopřává. Ke možné, že někteří celiaci jedí pravidelně špaldu a neškodí jim to???
Vloženo 17.12.09 16:24
Radko, tady na stránkách jsem našla odkaz na Pověry o bezlepkové dietě: http://celiak.cz/o-diete/povery-o-bezlepkove-diete ... Cituji: Špalda je druh pšenice a pro bezlepkovou dietu je naprosto nevhodná. Přesto Vás bude snad každý druhý prodavač v prodejnách zdravé výživy přesvědčovat o opaku. Nenechte se zviklat. Zajímavé je, že tento mýtus je mezinárodní a má velice tuhý kořínek.
Vloženo 17.12.09 17:05
ještě něco... že prodavač ve zdravé výživě neví, co obsahuje lepek a co ne, to ještě chápu... ale že je schopný zákazníka přesvědčovat o neškodlivosti špaldy a vysmívat se, to už teda nechápu... možná by nebylo od věci do toho IBC centra napsat, ať nešíří bludy :-/
Vloženo 17.12.09 17:11
Otázka pro Radku:Proč chodíte do vegetariánské výživy?Vegetariánství je věc svobodné volby,ale celiakie ne.Vyřazením masa(které je spolehlivě bezlepkové) z jídelníčku si ještě víc zúžíte stravovací možnosti.Zdraví "franta".
Vloženo 17.12.09 17:14
Františku, vegetariánské jídelny jsou často záchranou stravování celiaka. Pokud tedy nenarazíme na výše zmíněnou obsluhu. V těchto provozovnách se používají k vaření suroviny, které jsou pro provozní běžných restaurací exotická - jáhly, kukuřice, pohanka a další.Takže občas je šance, že se tam celiak nají a pak - tam na člověka, který se ptá na přesné složení nehledí, jako že přišel z Marsu.
Vloženo 18.12.09 09:33
Já jsem to myslel tak,že pokud v té restauraci není specializace na bezlepkovou dietu,tak, že je velké riziko,že dojde k omylu(jak uvedeno výše),nebo přímo ke kontaminaci.V Brně je třeba v pasáži "Gaute" Zdravý restaurant(Vitalité),kde se vaří pro vegetariány i celiaky a tam k takovému omylu snad ani dojít nemůže.Jinak mně je jasné,(i ze snašiny zkušenosti),že stravování po restauracích je problém.Už se to tady mockrát rozebíralo,nechci to znovu rozvířit. Zdraví "franta".
Vloženo 18.12.09 12:49
Radko, je to velká náhoda, ale mám s jídlenou v IBC stejnou zkušenost jako Ty. Taky se mi paní vysmála, že prý na pokrmy ze špaldy k ní chodí celaici z celého Brna. Je možné, že celiaci v Brně jedí normálně špaldu?
Vloženo 18.12.09 15:21
Jestli se nepletu, tak je to jídelna SPIRÁLA.
Vloženo 18.12.09 15:25
Tak s názorem, že špalda se při celiakii může jsem se setkala už mnohokrát. Skoro to vypadá, že někteří celiaci asi špaldu mohou jíst bez problému, jinak by tato fáma nemohla být tak rozšířená.
Vloženo 05.01.10 15:46
Spíš je to široce rozšířená neznalost,která zapustila kořeny.
Vloženo 05.01.10 20:23
Pro Storm:Na tu špaldu se schválně zítra zeptám na klubové schůzce-myslím ale,že organizovaní(brněnští)celiaci vědí,že špalda se při celiakii nesmí.Zdraví "franta".
Vloženo 06.01.10 05:18
Tak tady http://www.dia-potraviny.cz/spalda.html jsem se dočetla:Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává. Takže asi někdo opět zaměnil celiakií s alergií na lepek.
Vloženo 10.01.10 17:55