Zdravím všechny celiaky :) je mi 21 let a bezlepkovou dietu držím od září 09. Mám pekárnu Gallet Baguette, vyzkoušela jsem několik receptů na chléb, jak ze směsí ( Labeta mě naprosto zklamala ) tak z bzl. mouky ( převážně Jizerka a Schar mix. B ) ale pokaždé se chléb strašně drobí, takže se nedá normálně konzumovat, doma tedy jakž takž ano, ale chodím na VŠ a se svačinami je to katastrofa :( poradí mi nějaká dobrá duše receptík na chleba co se nedrobí, a alespoň trochu se chuťově podobá tomu lepkovému? Je jedno z jaké mouky bude, hlavně ať chutná :) Děkuji za receptíky :)
Vloženo 16.02.10 20:22
Pokud do půl kila mouky dáte gram xantanové nebo Guarové gumy tak se chléb drobit nebude. Koupíte ji ve zdravé výživě. Podle mě je lepší Xantan. Já peču nejraději z mouky Schar bulky. 190 ml vlažné vody 190 ml vlažného mléka. podmáslí nebo jogurtu 400 g mouky schar nebo schenecoppe z Kauflandu, 8 g suseného droždí, lžicka soli, lžička cukru k droždí, 20 g rozpuštěného másla. Hnětacími háky to zpracuji na nepříliš řídké anituhé těsto. Omoučenýma rukama tvaruji na bulky, ty dám na plech na mufiny, přikryji útěrkou . Nechám hodinu kynout peču na 180 C. Lze péct i jako veku v pekárně.
Vloženo 17.02.10 00:16
Ahoj, asi nejjednodužší ze začátku jsou chleby - tedy hotové směsi od Jizerek nebo od Nominalu - Chléb pro zdraví. Z mouky Mix-B dělám veky a uzle, zabalované buchty apod.( velice jednoduché). Dobré jsou také slovenské mouky - Promix-uni, Promix-ch.....Klidně mi napište na e-mail, napíšu recepty. Celá Labeta je pro mě hnus. Gumu ani Xantan nepoužívám.Hodně síly a zdaru při pečení přeje Soňa.
Vloženo 17.02.10 15:45
Můžu doporučit směsi na bezlepkový chleba z Jizerských pekáren, adresa je www.jipek .cz. U nás je oblíbený Jáhlový a bílý. I vícezrnný je dobrý.Záleží na chuti.Do směsi přidávám dle návodu 1 lžíci oleje.Teď jsme zkoušeli směs na bezlepkový knedlík a můžu opravdu doporučit. Je výborný.
Vloženo 17.02.10 16:27
Kupuji směs na pečení tmavého nebo slunečnicového chleba v Kauflandu. Peču v normální troubě přesně podle návodu. Z části těsta dělám chlebové placky průměr 5-8 cm, výška před kynutím tak něco přes centimetr. Placky někdy pokapu olivovým olejem a posypu rozmarýnou. Výborné! Eva
Vloženo 25.02.10 22:41
Kupuji MIX-B a dělám pro syna do školy tousty. Vůbec se potom nedrobí a chutná jako normální toust. Toust mažu ramou z venkovní strany, potom se krásně opeče.
Vloženo 02.03.10 08:04
Já doporučuju taky mouky od Novalimu Promix uni a promix forte a mixB od Scharu a od Schenecope z Kauflandu,mají mouku i hotové 2 směsi na chleba,také tam mají směs na bábovku (ta se taky nedrobí,tak si kus beru s sebou na svačinu) a směs na mufiny,vezmeš mufin a jdeš:-))
Vloženo 07.03.10 15:04
Peču si chléb se směsi Mix B od Schäru, přidávám do ní Psyllium (i když tam už vláknina přidaná je), samozřejmě Šumava to není :-) Pro vylepšení chuti (mám chleba napečený do zásoby v mrazáku) používám fígl, že si plátky pro rozmrznutí občas opeču v toastovači, je pak hezky křupavý, krásně voní a hodí se jako příloha ke všemu nebo si ho hned namažu máslem a posypu strouhaným sýrem. Na cesty používám hotový Pan Carré od Schäru, který si připravím v sendvičovači - tvar trojúhelníků - (zevnitř namažu chleby máslem, náplň volím podle chuti - šunka, salám (prověřený), strouhaný sýr), takto upravené sendviče jsou dobré i po 12 hodinách (ale tak dlouho málokdy vydrží :-). Každopádně doporučuji připravené svačiny z (neopečeného) chleba přepravovat v dostatečně velké dóze, aby nedošly velké újmy ještě před konzumací. Raději jsem si vzala dvě dózy, než bych obložené chleby namačkala do jedné, to pak byly jako krmení pro vrabečky. Sendviče se sendvičovače vydrží i namačkané. Mám domácí pekárnu Moulinex, která má zvláštní program na bezlepkový chléb. Já ale využívám i nástavec na pečení baget, kvůli kterému jsem si tento typ pořizovala. Použiji směs jako na chleba (ale poloviční množství), je to sice dlouhá (a ve fázi zpracování i lepkavá) příprava čtyř malých bagetek, ale ta chuť čerstvých bagetek je k nezaplacení. Když jsem je udělala poprvé, tak jsem při okamžité konzumaci měla slzy štěstí v očích - konečně něco, co mělo takovou chuť, jakou jsem pamatovala u čerstvého lepkového bílého rohlíku. Doporučuji ale konzumovat do pár hodin, druhý den už to zdaleka není ono (ale na hotdog se hodí pořád :-). V návodu na pečení baget sice varují, že se nemá používat skoro žádná mouka na válení a tvarování baget, ale já jsem zjistila, že i když si hodně pomoučím vál i ruce, tak se naprosto nic nestane a na chuti bagetek to není vůbec poznat. Samozřejmě s ohledem na cenu mouky si raději na vál vícekrát přisypu než najednou hodně. Já jsem si do školy nosila jako rychlou svačinu dětské přesnídávky, když vám nebudou vadit pohledy ostatních, tak je to prima zpestření v mnoha chutích.
Vloženo 16.03.10 15:07