Diskuze: Máte někdo Recept na chleba bez kvasnic???

« zpět na přehled témat
autor: Tereza (terezapol@centrum.cz)

Ahoj všem, nemáte někdo recept na chleba bez kvasnic a bez pšeničné mouky?díky

Vloženo 11.05.10 11:44

#1 ala

Myslím,že bez kvasnic nelze upéci dobrý chleba lepkový ani bezlepkový. Snad jen můžete zkusit kukuřičný chléb, tam se kypřící prášek dává. Stahněte si kuchařku Panasonic a v lepkové části recept je. Pak místo pšeničné mouky použijte bezlepkovou mouku a cca o deci více vody. ale jestli to bude dobré to pochybuji.

Vloženo 11.05.10 22:33

#2 Tandy

Taky sháním recept na chleba bez kvasnic, protože kvasnice mi rozmnožují kvasinku candida albicans. Kandidoza je hrozně nepříjemná, takže nemůžu sníst ani stopu kvasnic, jenže chleba bez nich se mi stále nedaří upéct (je hnusný). Musí ale snad existovat recept na poživatlený chleba z prášku do pečiva, nebo ne?

Vloženo 17.05.10 06:49

#3 Soňa Straková (sona.coeliac@seznam.cz)

Ahoj, já sice nemám chleba z prášku, ale občas peču tyto bochánky z prášku. Tvarohové bochánky. 75 gr Promix-uni, 12 gr kukuřičné mouky, 12 gr pohankové mouky, 100 gr netučného tvarohu ve vaničce, 1 malé vejce, 2 lžíce oleje, 3 lžíce mléka, 1/4 lžičky soli, 3/4 lžičky pr. do pečiva, 200 gr burizónů-bílých. Dávám do formiček na mufíny.Těsto vymixuju, potřu mlékem a posypu mákem.Peču asi 20 min na 170 a 10 min na 200 stupňů. Je to malé množství, poměr se může zdvojnásobit. Dobrou chuť a pečení zdar přeje Soňa.

Vloženo 17.05.10 07:58

#4 franta

Pro všechny:Napsal jsem to původně jen "Tereze",ale vidím,že dotazů je víc.---K Vašemu dotazu mohu sdělit-pokoušel jsem se několikrát "vyšlechtit" kvásek přirozeným zkvašením(bez kvasnic)z Jizerky-to se mně nikdy nepovedlo.Skončilo to zplesnivěním "kultury". Na sránkách brněnského klubu( http://www.klubceliakie.cz ) je sice reklama na bezlepkový kvásek(v sekci recepty),ale zdá se,že firma už neexistuje.Pokud chcete "přispět k výzkumu" a máte k tomu vážný důvod,zkuste toto:Kupte si ve zdravé výživě pytlíček s žitným kváskem.Aby se snížil obsah žitného lepku(sekalinu)musíte kulturu několikrát postupně,vždycky po rozkvašení, "rozředit" nějakou bezlepkovou moukou,která Vám vyhovuje.Pokud se zadaří,udržujte kvasnou kulturu podobně,jak se to dělávalo za starých časů-kousek těsta schovat do chladna,pozor,aby to nezplesnivělo. Nemám bohužel tolik času,abych se s tím "piplal" a ani důvod-mým "bezlepkám" kvasnice nevadí. Přeji hodně úspěchu a pokud se Vám zadaří dejte to do diskuze.Příjemný den.Zdraví "franta".

Vloženo 17.05.10 10:34

#5 David

V Austrálii jsou všechny bezlepkové výrobky automaticky bez kvasnic, protože se předpokládá, že kvasnice celiakům škodí. Mně tedy kvasnice taky škodí dost, takže se jim vyhýbám, jka můžu. Někdo mi říkla, že chleba by šel nakvasit opmocí většího množstí mléčných bakterií, prostě do těsta vysypat pár tobolek acidofilu a mělo by to nakynout taky, ale nemám to odzkoušeno. Jinak Frantova metoda by možná taky šla, prostě naočkovat pohankovou mouku kváskem z žita.

Vloženo 17.05.10 12:08

#6 ala

Obávám se že nešla. Problém je, že bezlepkové mouky nejsou enzymaticky aktivní, pouze lupinová LP 70 částečně ano. Já zkoušela kvásek z lupinové mouky a jizerky, výsledek byl zkvašený hnus. Abych se naučila bezlepkový kvásek, zkoušela jsem se nejprve žitný kvásek a používám pro lepkové chleby.

Vloženo 17.05.10 18:10

#7 Gaba

Na jednom stretnuti Obcianskeho zdruzenia celiatikov v Bratislave boli ukazky pecenia z produktov firmy Novalim .Uz si nepamatam presne druh muky, ale urcite sa tam spominalo, ze jedna z muk sa da pouzit aj na pecenie bez drozdia. Namiesto drozdia sa pouziva prasok do peciva. Pozerala som sa na ich stranku, pravdepodobne sa jedna o muku Promix forte : http://www.novalim.sk/produkty.php?id=mucnezmesi-promix-forte Ale skuste sa obratit s otazkou na ich stranku - www.novalim.sk

Vloženo 20.06.10 08:55

#8 František

Recept na chleba bez kvasnic je ve vedleší diskuzi zde: http://celiak.cz/diskuze/vareni/2919

Vloženo 27.07.10 14:59

#9 Kneprová Miroslava

Ahoj, taky patřím do kategorie těch, kteří mají problém s chlebem bez kvasnic. Pročetla jsem si různé nápady a tak mě napadlo, že když se tedy dělá kvásek z pivních kvasnic. Tak mě napadlo, zdali by nešlo použít bezl. pivo k vypěstování kvasnic? Ještě jsem se do experimentu nepouštěla, ale má někdo s tímhle zkušenosti? Zkoušel to někdo?

Vloženo 12.07.11 09:46

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.