Hodně tady čtu, že se vám nedaří vyrobit bezlepkový chleba bez kvasnic, tak přidám moji zkušenost. Já vyrábím bezlepkový chleba kváskový jednoduše. Důležitý je výber mouky. Používám pohankovou od Šmajster (pozor, ta čínská pohanková mouka není enzymaticky aktivní!!!). Smíchám mouku s vodou na řídké těsto a přidám trošku soli a kmínu a nechám při pokojové teplotě 36 hodin naležet. Potom dám do formy a peču ve formě při 200 stupňů asi hodinu. Není na škodu, když přidám do mouky (ještě než přileju vodu) obsah dvou tobolek LACIDOFIL, což jsou bakterie mléčného kvašení.
Vloženo 15.06.10 08:26
Díky Terko, ihned zkusím.
Vloženo 15.06.10 11:55
Můžete Terko prosím napsat gramáž a celý recept na chleba?děkuji
Vloženo 15.06.10 17:42
Konečně to někdo popsal. Já se snažím nakysnout pohankové těsto už pár týdnů, ale stále to nebylo ono. Možná, že tahle nejjednodušší verze bude nejlepší :-)
Vloženo 15.06.10 19:22
Verčo, já si dělám chleba ze 300 gramů mouky, ale můžete si udělat libovolně velký. Sůl a kmín je podle chuti, takže recept vlastně máte už v mém prvním příspěvku a těžko k tomu něco dodat.
Vloženo 16.06.10 07:11
Já do mouky přidávám místo tobolek mléčných bakterií jedno deci čerstvě vymačkané šťávy ze syrového zelí, čímž je správné kvašení těsta prakticky zaručeno.
Vloženo 16.06.10 17:31
Mám dva dotazy-1.Na Terku-to pečete jen z pohankové mouky? 2.Na Františka-vážený jmenovče-myslíš,že "funguje" i šťáva ze zelí,které bylo naloženo loni?Zdraví "franta".
Vloženo 16.06.10 19:15
franto, předpokládám, že šťáva ze zelí, které neprošlo varem a je tedy syrové a "živé" bude v těstu dobře kvasit a mělo by fungovat. Já používám šťávu z čerstvého zelí, která nakvasí těsto asi za 28 hodin, takže šťáva z kvašeného zelí by měla fungovat rychleji.
Vloženo 17.06.10 13:29
Ahoj Alo tak jsem podle vašeho receptu udělala chléb s podmáslím akorát místo Procelie jsem dala směs na sluneč.chleba od Schnekope,chlebík je vynikající mňam:-)
Vloženo 26.08.10 13:57
no hlavne treba otestovať, či tie baktérie mliečneho kvasenia sú vôbec živé... ja ich testujem vždy tak, že z nich skúsim urobiť jogurt, už som x-krát kúpila skapaté baktérie z lekárne, ktorá namiesto toho, aby ich skladovala v chlade, ich tam má v regáli a v lete na ne svieti slnko, takže ak to nekysne, tam môže byť dôvod a možno by nebolo zlé dať to cesto s tými baktériami do jogurtovača, ktorý udržiava konštantnú teplotu
Vloženo 28.02.11 21:54
co jsem udělala špatně?postupovala jsem podle receptu:"Smíchám mouku s vodou na řídké těsto a přidám trošku soli a kmínu a nechám při pokojové teplotě 36 hodin naležet. Potom dám do formy a peču ve formě při 200 stupňů asi hodinu." přidala jsem trochu zelné štávi s čerstvého zeli. Všchno krásne vyběhlo. Už jsem se těšila na chlebík. přelila jsem těto do formy a dala do vyhřáté trouby 200°C Chleba se mi srazil, kůrka je moc tvrdá vnitřek je vláčný(takový mokrý),A to zeli je dost cejtit.
Vloženo 13.10.11 18:25
Zdravím všechny příznivce internetu a celiatických výrobků! Pro zkvalitnění nabízených výrobků prodávaných na internetu, vyplňte prosím tento dotazník, zabere Vám max 2 minuty a nám neskutečně pomůže! Pro vyplnění, klikněte na odkaz: http://preference-spotrebitelu-pri.vyplnto.cz Děkuji a přeji hezký den!
Vloženo 28.10.11 15:01