Ahoj všichni.
Vůbec nevím, jak začít. Před týdnem jsme si přivezli z obchodu asi 20kg bzl.mouky (Jizerka a Mantler). Dnes jsem zjistila po otevření Jizerky, že se hemží brouky. V obchodě o tom nechtěli slyšet. Otevřela jsem všechny Jizerky (5ks) a situace byla totožná. Bojím se, co bude v Mantlerce.
Moje otázka zní:
Co děláte v případě, že se vám nastěhují do mouky nežádoucí obyvatelé? Stačí ji přesít a v klidu znovu použít? Nebo ji mám všechnu vyhodit?
Lze každý papírový pytlík s moukou čerstvě koupenou zabalit do igelitového pytlíku?
Poraďte mi, prosím. Jsme na bezlepce cca rok a ještě se mi toto nestalo.
DÍKY
Vloženo 27.10.07 18:06
Lenko,mě se to ještě nestalo,ale když mouku koupím,tak jí hned balím do igelitu.Asi to je prevence!Věra
Vloženo 27.10.07 18:47
Leni tak to se mi ještě nestalo a to do igelitu nedávám, pouze je mám naskládané ve spišce. Já bych asi pokud o tom obchod nechce nic slyšet kontaktovala firmu ( v případě Jizerky jsou to Jizerské pekárny ). Podle mě by se rohodně měla udělat náprava, protože pokud jsou v mouce broučci byla asi špatně skladovaná, je vůbec ještě v době trvanlivosti nebo už je prošla?
Vloženo 27.10.07 19:12
Mouku skladuji ve špajzu, a za ten necelý rok se nic nepřihodilo. Mouka nebyla prošlá. Sleduji a kupuji co nejčerstvější.
Zabalila jsem nyní tedy všechny preventivně do igelitových pytlíků. Zkusili jsme napadenou prosít přes síto, ale nebyl to dobrý nápad. Raději jsem s bolavým srdcem vyhodila 5 kg Jizerky a doufám, že se mi za ten týden nerozlezly potvůrky do dalších muk.
Budu muset nějakým způsobem zjistit, co dělat, zda se dá bránit či jakkoliv reklamovat takovýto výrobek, nebo vrátit a vyměnit; nevím. Děsí mne představa, že by se mi to stalo s větším množstvím, i když 5 balení není málo.
Vloženo 28.10.07 00:04
Učitě bych trvala na reklamaci a pokud by jí nechtěli přijmout,tak to vzít přes státní inspekci.Určitě by se řešení našlo.Věra
Vloženo 28.10.07 08:31
já měla doma rozmnožené pouze potravinové moly. nyní cokoliv koupím, kde by mohly být, dávám přes noc do mražáku, aby se to náhodou neprobudilo k životu, kdyby tam něco bylo....
Vloženo 29.10.07 00:35
Pokud se obchod brání, možná bych vyzkoušela razantní možnost - koupit v tomtéž obchodě mouku se stejným datumem, a rovnou tam ji otevřít před prodavačkou. A když tam budou,máte vyhráno. Reklamaci musí uznat.
Vloženo 30.10.07 17:47
I když jsem již mouku vyhodila, stejně jsem zašla do obchodu, ale již s tím samým datumem neměli. Regály byly prázdné.
Vloženo 31.10.07 09:25
Určitě reklamovat. Jinak pokud je to v donesené mouce tak balení do igelitu nepomůže a mažák obvykle taky ne - například takový lesák skladištní (asi 3mm velký brouček co žere mouku) v klidu přežije i velké mrazy i vysoké teploty. Přesít bych tedy nedoporučovala - nakladená vajíčka jsou malá a určitě sítem projdou. jediné co opravdu zabírá je vyhodit vše, vyčistit, bvystříkat a počkat až ti co přežili pojdou.
Vloženo 09.07.10 08:54
Ahojky, já jsem dnes objevila v mouce a dalších potravinách brouky taky. Už se mi to stalo několikrát, musím všechno hodit ven na mráz, něco vyhodit a police vytřít SAVEM ORIGINAL. Snad se jich už zbavím.
Vloženo 25.11.10 21:56