Diskuze: náhrada za bílou kávu

« zpět na přehled témat
autor: Hana Maslowská (coeliac@coeliac.cz)

Většina kávovinových směsí (Karo, Melta, ap.) obsahuje něco lepkového (nejčastěji žitovku a slad). V poslední době se nedala sehnat ani sojová káva, která mi stejně moc nechutnala. Nedávno jsem objevila zajímavou specialitu, která chuťově bílou kávu připomíná.
Prodává se v některých prodejnách zdravé výživy (např. v Praze Na Slupi) a nazývá se Brahmi Memory Enhancer Bru a Ashwagandha Celestial Bru. Dle složení to obsahuje čekanku (cikorku) a indickou léčivou bylinu. Ta první obsahuje brahmi a podle ajurvédské medicíny má zlepšovat koncentraci, paměť a myšlení, zatímco ta druhá obsahuje výtažek z kořene ashwagandhy, který prý pomáhá na regeneraci přetíženého nervového systému.
Čekanka má mít navíc blahodárné účinky na játra.
Káva se dává do teplého či studeného mléka, i se sójovým chutná dobře. Stačí ¼ lžičky, takže balení vydrží na dlouho. Stojí kolem 75 Kč.
Víte někdo o jiné bezlepkové kávovině?

Vloženo 24.07.03 21:28

#1 Denisa

Proč by Karo neměla být bezlepková? Vždyť Karo je jen pražená čekanka, nic jiného by tam být nemělo.

Vloženo 15.04.08 13:48

#2 Jitka (aktijn123@seznam.cz)

Nemělo, ale je...

Vloženo 15.04.08 15:41

#3 mirka

v karu je mám dojem slad

Vloženo 15.04.08 16:23

#4 Jitka

Jenže pokud je v Karu slad, tak žádná bílá káva typu bikava v bezlepkové podobě neexistuje. Nebo snad nějaký výrobek obshauje jenom čistý čekankový kořen?

Vloženo 16.04.08 07:03

#5 franta

Dobrý den,pro informaci všem.Instantní"Caro"od Nestlé obsahuje:Ječmen,slad z ječmene,čekanku,žito(může obsahovat stopy mléka a soji)-opsáno z orig.lepenkové dózy.
Za mého děství bývaly "Karo"kostky(myslím,že v krabičce s vyobrazeným ručním kávomlýnkem),pokud si pamatuji,tak to byla jen pražená čekanka.Včera jsem to hledal v Globusu,ale neměli,myslím ale,že jsem to v poslední době někde viděl.
Zdraví "franta"

Vloženo 16.04.08 09:17

#6 lidka

náhrada existuje: karo (cikorka) - fa kávoviny, složení - čekankový kořen. je to sypký prášek v umělé doze, za 49,-

Vloženo 16.04.08 18:04

#7 Verča

Tu si taky kupuju mají jí ve zdravé výživě:-)

Vloženo 16.04.08 20:12

#20 Naďa

.. čekanka to je čistá, ale už i Kávoviny na tomto Karu se "sychrují" a začaly uvádět známou poznámku "Může obsahovat stopy lepku" Před pár dny jsem ho kupovala a skutečně to tam je.

Vloženo 18.05.10 23:43

#21 franta

A ještě si představte,že by měly "Kávoviny"platit za nějaké logo.Zdraví "franta".

Vloženo 19.05.10 05:32

#22 jana (jana.jankelova@seznam.cz)

Prosím vás, lidi, kdo ví kde se dá koupit Žitovka a k tomu cikorka CARO, oboje v papírových pytlících, výrobce Kávoviny Pardubice. Marně sháníme v okrese Ustí nad Orlicí, jsme ale schopni vyrazit i dál do okolí kraje.

Vloženo 18.07.11 13:56

#23 franta

Pozor-neplést CARO a Karo.A pokud máte celiakii ,tak Žitovka nepadá v úvahu.Mám ale dojem,že v databázi VÚPP je uvedeno jako vyhovující ajurvédské kafe.Zdraví "franta".

Vloženo 18.07.11 16:01

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.