Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda-li máte zkušenosti s xantanovou gumou?V mnoha receptech na bezlepkové chleby jsem se dočetla,že se má přidávat,já zatím peču bez ní a i tak se mi zdají chlebíčky výborné. Chtěla bych se zeptat, kde jste xantanovou gumu koupili a jaký ma vliv na ten chléb? Prodlouží jeho trvanlivost, nebo má vliv na jeho chuť či strukturu? Mi obvykle chléb vydrží(opravdu čerstvý) jen dva dny, potom už pomalu osychá a stárne. Když jsem byla v Ostravě ve specializované prodejně, řekla mi prodavačka, že xantanovou gumu nemají, protože je vysoce toxická a je zakázaná! Takže se Vás ptám, jestli je to pravda? Řekla mi to paní ze specializované prodejny, na které bylo vidět, že o potravinách bez lepku ví dost,takže si nemyslím, že by lhala... Ale zůstavá otázkou,když je tedy zakázáná, proč se nuestále objevuje v různých receptech a to i v nových vydáních bezlepkových kuchařek?Poslední dotaz:Nakupujete si pečivo běžně, někde ČERSTVÉ v pekárnách nebo supermerketech či jiných obchodech,nebo si taky musíte všechno péct? Já jsem z Frýdku-Místku a zatím jsem se u nás nesetkala s žádnou prodejnou,která by prodávala čerstvé pečivo.V Ostravě jsem narazila akorát na chléb, mufiny, ale jinak je všechno většinou vakuově balené...Děkuji Vám moc za odpověď, případně i Vaše cenné rady! S pozdravem Lenka K.
Vloženo 29.06.09 19:39
Xantanová guma je E 415 je to stabilizátor a zahušťovadlo. Je povolené a používá se běžně v lepkových i bezlepkových potravinách. Pokud Vám prodavačka tvrdila, že je zakázané ,tak je blbá kráva. Přesvěčte se sama na netu. V bezlepkové kuchyni se používá jako náhrada vlastností lepku. Já ji koupila v bezlepkovém obchodě v Brně, ale mají ji kdekoli, ve zdravých výživách. Používá se stejne jako guarová guma a arabská guma do majonéz a cukrovinek. Mě jedna prodavačka ve zdravé výživě tvrdila že má celiakii a asi 20 dalších chorob. Když jsem se jí zeptala, kam s tou celiakií chodí, tak mi řekla, ža nikde a testy nemá dělané. už 20 let nebyla u lékaře, nevěří jim. Léčí se sama bylinkama a tu rakovinu jí vyléčil léčitel. Myslím, že s Váma mluvila podobná kráva. Lenko můžete tu nechat recept na ten chléb co vám chutná a v čem ho pečete. Dík Sára
Vloženo 29.06.09 21:28
Čerstvé pečivo je vzácnost, rychleji se kazí, může si to dovolit jen třeba Zdravý styl v OV, který navštíví denně spousta bezlepkářů. Jsem z Frýdlantu n/O, prodávám v malé bezlepkové prodejně v centru, nabízím tedy pomoc "radou a dobrým slovem". Xantan nepoužívám, raději psyllium. Jinak je X produktem mikroorganismů, takže samozřejmě bezlepkový. Občas se s takovými scestnými názory setkávám, je třeba spoléhat na vlastní informační zdroje. :-) Nedávno mi tvrdila jedna zákaznice, čerstvá celiatička, že nesmí kafe. Prý jí to řekla dr. Ach jo.
Vloženo 30.06.09 07:09
Souhlasím s Evou,ale třeba ta dr. myslela meltu nebo nějakou jinou kávovinu-mimo čisté zrnkové(nejlíp přebrané a doma pomleté)se pochopitelně mohou čisté značkové kávy(i instantní),jinak jen čistá pražená čekanka,dříve známá jako Karo kostky ("cikorka"se značkou ručního mlýnku).Údajně se dá koupit i dnes. A ten xantan,i když je to "prášek",je biologický produkt,stejně třeba jako droždí. Zdraví "franta".
Vloženo 30.06.09 08:14
Karo se prodává stále a to jak instantní granulované, tak k vaření. Výrobce je fi Kávoviny a.s.Pardubice.Kupuju jej a s úspěchem jej doma dělám jak rodině, tak návštěvám.Přiznám se, že někteří ani nevědí co pijí,ale ještě nikdo neprotestoval. Karo si sladím kukuřičným nebo rýžovým sladem, je to pak chutnější než s cukrem. Kupuje jej ve zdravé výživě. POZOR, pro případné zájemce - nepleťte si to s Carem od fi Nestlé.Toto obsahuje lepek.
Vloženo 30.06.09 09:30
Evo. Souhlasím s názorem, že čerstvě diagnostikovaný celiatik, s poškozenými střevy, by neměl přechodně kávu, alkohol, ostrá a tučná jídla, A to do doby, než se střeva zregenerují. Sama to na sobě cítím, že mi tyto věci nedělají dobře. Třeba to lékařka té zákaznice myslala také takto.
Vloženo 30.06.09 09:32
Souhlasím a potvrzuji - turecká káva mi dělá také pěknou paseku, přešla jsem na rozpustnou kávu a to ve velmi omezeném množství. Přeji všem, pohodový den. Ivana
Vloženo 30.06.09 13:25
Ano, Karo neplést s Carem! :-) Paní dr. myslela kafe jako takové. Ale vlastně se nic tak strašného nestalo, pár dní kávoabstinence (než se dotyčný dopídí pravdy) nikoho nezabije a poničená střeva skutečně může dráždit. Mě šlo spíš o nesmyslné info jako takové.
Vloženo 01.07.09 10:57
prrrrr
Vloženo 05.06.12 17:18
ten kdo to pisal je strasny debil
Vloženo 05.06.12 17:19
Muze mi nekdo rict jaku trvanlivost ma Xantanová Guma?
Vloženo 03.04.13 10:36
Pavle, já jsem si koupila XG vloni v létě a má trvanlivost do listopadu letošního roku. Přiznávám, že zatím je neotevřená:). Trvanlivost by se podle obalu ale neměla změnit ani poté, co se odhodlám s ní začít experimentovat a balíček načnu.
Vloženo 13.04.13 08:58