Právě jsem synovi nasypala do misky-Amarantové krusli mandlové s medem-na sáčku psáno bezlepkové a nakreslený i znak.Pak jsem se začetla do složení a vidím-ovesné vločky, a upozornění na alergeny-obsahuje lepek a pod tím opět přeškrtnutý klas. Tak to mě fakt naštvalo a syna taky, dal si trošku než jsem mu to vzala, je mu 3,5 roku. Výrobce Nový věk. Jdu jim napsat.
Vloženo 11.01.10 09:24
Dobrý den, zakoupila jsem si váš výrobek AMARANTOVÉ KRUSLI MANDLOVÉ S MEDEM. Na sáčku psáno bezlepkové a označeno přeškrtnutým klasem. Dnes ráno jsem tu dobrůtku nasypala synovi- 3,5 roku,bezlepková dieta - do misky a moc mu chutnalo. Ale jenom do té doby než jsem se začetla do složení: ovesné vločky!!! A upozornění na alergeny: výrobek obsahuje lepek!!! Rychle jsem synovi misku vzala, trochu si zakňoural, já ale můžu jen doufat, že mu těch pár soust nezpůsobí křeče a průjem. Poučení pro mě - vždy číst složení, nehledě na nápis bezlepkové a znak. Jaké závěry vyvodí vaše firma jako výrobce, bych si ráda přečetla v odpovědi na můj email. S pozdravem Slámová Radka Kroměříž
Vloženo 11.01.10 10:03
Doufám, že brzo vložím i odpověď.
Vloženo 11.01.10 10:07
Ahoj Radko. Jsem zvědavá, co firma Nový věk odpoví. Tento výrobek znám. Já osobně bych synovi bezlepkové potraviny s ovsem nekoupila,ale závisí na tom, jaký oves tato firma používá.Severské země ho konzumují a jižní se proti tomu staví. Asi Vás moc nepotěším, ale od roku 2011 by mělo být nové značení bezlepkových potravin a tzv. třetí stupeň bude obsahovat oves a bude to i označeno. Takže pak závisí na jedinci, jestli si tento výrobek koupí nebo ne.Tři stupně značení se budou týkat celé Evropy a budou jednotné. Soňa
Vloženo 11.01.10 12:54
To je neskutečný. Díky za upozornění!
Vloženo 11.01.10 20:44
Odpověď firmy Nový věk: Dobrý den paní Slámová,děkujeme za Vaše upozornění které je asi na místě, a omlouváme se za šok, který Vám to mohlo způsobit. Není to tak hrozné jak se zdá, ale máte pravdu, vypadá to nebezpečně problematicky a mohlo by se na to pomýšlet jako že se jedná o klamání zákazníka. Tady je vysvětlení: tímto výrobkem jsme jaksi "rozvířili" diskuzi a stojaté vody bezlepkového výrobku s obsahem ovesných vloček v rámci platné legislativy. Na výrobcích je již dolepka s vysvětlením legislativy, ale pouze na těch, které jsou expedovány od prosince 2009. Zřejmě Váš výrobek byl navezen na prodejnu před tímto datem. Toto upozornění a vysvětlení máme hlavně i na barevném POS materiálu-letáčku, který dodáváme pro tento účel na všechny konečné prodejny, a který by měl spotřebitele navést buď na koupi výrobku nebo jeho případné odmítnutí. Tento materiál zřejmě nebyl v regále vedle sáčků, ale nejspíš "někde" u pokladny bez povšimnutí, proto se to kupující nedozvěděl. Škoda.To upozornění je: "Bezlepkovost a obsah glutenu jsme u Amarantového Krusli ověřili v akreditovaných laboratořích. Upozorňujeme, že Amarantové Krusli obsahuje ovesné vločky, tedy i avenin. Současné laboratorní metody pro stanovení glutenu nejsou schopny avenin analyzovat. Je nutné proto vždy uvážit konzumaci Amarantového Krusli a přizpůsobit ji k aktuálnímu zdravotnímu stavu." /viz bezlepkový leták níže v příloze/To, že je tam uvedeno, že se jedná o bezlepkový výrobek, a zároveň je to popřeno informací o alergenu - lepku, je mírně zavádějící, ale je to v tom, že výrobek skutečně i nějaký lepek obsahuje, ale minimální množství. Označení "bezlepkový výrobek" je pro potraviny s obsahem lepku do 100 mg/kg. U "přirozeně bezlepkovho výrobku" je hodnota lepku do 20 mg/kg. Jeho výše byla, jak je uvedeno, ověřena v několika akreditovaných laboratořích a pohybuje se kolem hodnoty, která je uvedena vzadu na obale v té tabulce vlevo. Ve Vašem případě jde o 10,8 mg glutenu, nebo chcete-li lepku, na 1 kg výrobku. Pokud sledujete i obsah gliadinu, pak jeho hodnota je 5,4 mg/kg. Oves obsahuje jako prolamin(alergenní látku) avenin, jak se zmiňuji výše. Jde o to, jestli průběh nemoci Vašeho synka je mírnější, tzn., zdali nesmí požívat skutečně jen gliadin z pšenice, nebo zdali je to u něj horší, a vadí mu i avenin z ovsa, jako součást případného obsahu celkového lepku. Je to na Vašem zvážení, zdali může takový výrobek požívat či nikoliv. Je nám jasné, a bylo nám to jasné i při vývoji výrobku, že se nazavděčíme všem, že to přinese mírný zmatek, nicméně větší části celiaků by naše Krusli mohlo vyhovovat, chutnat a mohlo by rozšířit u nich řadu výrobků, kterou mohou konzumovat a obohatit tak jejich jídelníček vzhledem ke všem dalším omezením, která tato nepříjemná nemoc přináší. O nic jiného nám opravdu nešlo. Rozhodně se nesnažili zvýšit prodeje tím, že tam "plácnem" na obal přeškrtnutý klas a hotovo. Vyrábíme pod systémem řízení jakosti IFS, takže toto je prostě nemyslitelné!!! Vaše sdělení, že synkovi naše krusli moc chutnalo, je toho důkazem toho, že se nám to podařilo.To je z mé strany asi vše a připouštíme, že legislativně je to trochu kočkopes, nicméně to vyhovuje všem vyhláškám a to je pro nás nejdůležitější. To, že výrobek obsahuje oves, nemusí jasně znamenat, že obsahuje lepek ve vysokých hodnotách. Vzhledem k zjištěné výši glutenu - 10,8 mg/kg, jsme dokonce dle vyhlášky mohli použít označení "Přirozeně bezlepkový výrobek", ale to už by bylo "do nebe volající", nicméně správné, ale nechtěli jsme provokovat. Stačí to, co je již zmiňováno. Na naši obranu bych ještě uvedl, že jsme jedna z mála firem, která uvádí ve složení přesné obsahy glutenu v mg/kg u bezlepkových výrobků na základě rozborů, což konkurenční firmy neřeší. Může se pak stát, že jejich případný bezlepkový výrobek může obsahovat i vysoké množství lepku, Vy se to "jen" nedozvíte, důvěřujete informaci a může z toho být zdravotní komplikace. Doufám, že se synkovi po těch pár soustech nic nepřihodilo a že jste obsah výrobku mohli normálně dojíst. To je mé největší přání. Prosím odepište mi, jak to dopadlo a jak se na tuto záležitost díváte nyní po zaslání našeho vysvětlení. Pokud by jste ještě cokoli potřebovala, tak napište svůj dotaz. Pevně doufám, že vyzkoušíte i ostatní výrobky z našeho bezlepkového programu. Měly by být k dostání v každé nezávislé prodejně zdravé výživy, tedy i ve Vašem regionu na Moravě.Přejeme Vám dobrou chuťS pozdravemIng.Jan Krátkýproduct manager Nový věk s. r. o.Gen. Svatoně 726/IV566 01 Vysoké Mýtotel.: 465 461336mobil: 602 790 445 <mailto:jan.kratky@novyvek.cz> jan.kratky@novyvek.cz www.novyvek.cz -----
Vloženo 12.01.10 13:43
Vysvětlení firmy Nový věk je velmi seriózní.Je opravdu na každém celiakovi,jestli bude "riskovat" konzumaci aveninu(který u některých celiaků zvyšuje hodnotu protilátek),nebo počká na výsledky seriózních klinických zkoušek.Zatím je to "nerozhodně".Můj zcela subjektivní názor-bez pravidelné konzumace ovsa,(i když nejsem celiak),jsem se dožil už skoro 69let.Mám rád zvířata a proto přenechávám i nadále oves koním("budou skákat hopsa").Zdraví "franta".
Vloženo 12.01.10 15:56
Řešila jsem stejný problém jako Radka, do firmy Nový věk jsem si zavolala, vše mi bylo vysvětleno a byla jsem odkázána na tyto stránky. Myslím, že firma Nový věk má velmi vstřícné jednání k zákazníkům a za to jí velmi děkuji. Markéta
Vloženo 15.01.10 10:39
A jak k tomu přijdpu třeba cizinci? Já teda doufám,. že v zahraničí nemaj v tomhle takovej bordel, protože když vidím klásek a neumím řeč, je to pro mě jasný znamení
Vloženo 29.05.11 18:07
Pro Sylvi.Bohužel ,ten klásek je z hlediska nařízení ES(Eu)č.41/2009 v podstatě zcela nezávazný symbol-nikde se tam o něm nemluví.Doporučuji prostudovat-to nařízení vstoupí v platnost 1.1.2012.Některé firmy podle něj "jedou"už teď.
Vloženo 30.05.11 06:05
Přesně jsem na to Krusli překvapeně koukala, stejně jako píšete tady. Na jedné straně to, na druhé ono. Díky za zveřejnění odpovědi, co vám poslali :-) Už jsem z toho o trochu moudřejší.. :)
Vloženo 22.06.11 22:30
Ano, i já si kupovala tyhle Krusli a bylo u každého výrobku napsáno tohle varování...Logicky, když je tam klas, tak je to pro celiaky vhodné.
Vloženo 28.07.11 08:34