Diskuze: Značení bezlepkových potravin

« zpět na přehled témat
autor: franta

Pro všechny: přehrejte si tuto část ze včerejších večerních zpráv na ČT 1 http://www.ct24.cz/domaci/87341-bezlepkove-potraviny-mozna-podrazi/ .Zdraví "franta".

Vloženo 19.04.10 05:40

#1 Helena

Tak to nás čeká asi další "mazec", viděla jsem to včera také..

Vloženo 19.04.10 09:34

#2 Zuzka

Hm :o( achjo...

Vloženo 19.04.10 12:33

#3 franta

Vážení spoludiskutující,byl bych Vám vděčen,kdybyste sem k tomu pořadu napsali víc svých názorů-možná jsem tu zprávu nepochopil.Zdraví "franta".

Vloženo 20.04.10 11:05

#4 Naďa

Já jsem z toho docela v šoku. Myslela jsem, že to licencování označení bezlepkovosti jaksi vyšumělo. Byl by to velký krok zpět a opětovné zúžení rozšiřujícího se výběru bezlepkových potravin. V současné době mám velkou radost, když jdu do jakéhokoliv obchodu a můžu koupit třeba bezlepkovou uzeninu, kečup, zmrzlinu, no prostě skoro všechno co mě napadne. Ani nechci pomyslet, že by se to mohlo změnit. Jak by se tomu dalo zabránit??

Vloženo 20.04.10 17:33

#5 hanka

Myslím, že jsme to pochopili všichni správně: mezinárodní organizace celiaků požaduje licenční poplatky za logo! Určitě mají celou řadu "správných důvodů" proč to tak je a obávám se, že to i prosadí... Budou se vybírat poplatky i za nápis - bezlepkový výrobek? pardon, zapomněla jsem, že tyto nápisy prý degradují kvalitní zboží...

Vloženo 20.04.10 18:05

#6 franta

Napsal jsem do ČT: Vážení, včera jsem shlédl ve zprávách reportáž Barbory Straňákové o bezlepkových potravinách a obávám se,že měla spíš charakter poplašné zprávy(aspoň mezi celiaky).Nejsem právník a tak nevím,jestli může nějaké-(byť mezinárodní)sdružení, rozhodovat o tom,jak budou označovány bezlepkové potraviny. K označování bezlepkových potravin i dalším podrobnostem existuje Nařízení komise(ES) č.41/2009 ze dne 20.ledna 2009-(přikládám je v příloze)a tam o škrtnutém klásku není ani slovo.To ,o čem byla reportáž je jen "tahanice" o obecně uznávané mezinárodní logo,označování bezlepkových potravin .Uvádění alergenů(lepek patří mezi alergeny) je povinné pro všechny výrobce(nejen bezlepkových)potravin,stejně jako ,mléko,vejce,buráky a podobně.Domnívám se ,že nějaké, byť mezinárodní sdružení,nemůže rozhodovat o tom,kdo bude vyrábět bezlepkové potraviny a jak je bude označovat(a ještě za to inkasovat)-tomu je snad směrnice EU nadřazena. Byl bych Vám vděčen,kdyby tento problém prostudovali Vaši právníci a vyjádřili se k tomu,aby mezi celiaky nevznikala zbytečně panika-celiakie je vážný problém sám o sobě. Předem děkuji za Vaši odpověď. A dostal jsem tuto odpověď.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxVážený pane reportáž měla upozornit na možné nedostatky návrhu, který samozřejmě chce Mezinárodní organizace celiaků prosadit - a obchodovat se značkou podobně jako se tak už stalo například v případě "košer potravin". Námět jsem dostala od Společnosti pro bezlepkovou dietu, která se už dlouhou dobu snaží celiakům život usnadnit, schází se s vedením ministerstva zdravotnictví a pojišťovnami a její činnost je pro nemocné celiakií vnímána jako záslužná. Pokud by se dostal návrh dál, tedy do fáze schvalovací, budeme samozřejmě o něm dál informovat a na právníky se obrátíme. Pěkný den, BS, ČT.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Akorát mne uvádí do zmatku tato věta,z psaného textu zprávy:České sdružení celiaků návrh považuje (stejně jako pacienti) ......Otázka?-co to je České sdružení celiaků."franta".P.S.Připadám si jako "degradovaný",i když celiakii mají jen moji blízcí.

Vloženo 20.04.10 19:39

#7 Helena

Franto a ostatní, já bych se toho nebála. Neumím si představit jak by to mohli prosadit do zákona a jinak nežli zákonem se licencování řešit nedá. Pamatuju si, jak dámy z AOECS nadávaly na p. Rubínovou, když to tady před několika lety už zkoušela. Tenkrát jim (Sdružení celiaků) "skočily na špek" jen dvě české firmy, a když zjistili, že ostatní je poslali "do háje", také toho nechali. Mluvili jsme s dámami z AOECS při zakládání Unie celiaků dost dlouho a např. Maďarská zástupkyně říkala, jaký je to hyenismus a jak je to všechno špatně. Dneska mám takový dojem, že je jen naštvalo, že je Sdružení celikaů tedy p. Rubínová předběhla. Jinak dostatek informací jste na toto téma, včetně možnost vyjádření se v diskusi, jste měli možnost získat už vloni po skončení Fóra celiaků, pořádaným Společností pro bzl dietu. Už tam se tehdy přítomní výrobci vyjádřili, že se na nějakou AOECS vykašlou a v případě, že to uzákoní, stáhnou loga z výrobků a ať si jíme, co chceme. Tehdy tam také vystoupila zástupkyně Sdružení celiaků a plácala tam něco o tom, že to bude pro ty výrobce prestižní záležitost a jak to funguje v řadě zemí např. v Rakousku. Nebyla ale schopna uvést jedinou konkrétní firmu. No, ať to neprodlužuju. můj názora je takový, že není čeho se bát, protože to do zákona neprosadí. Tady alespoň vidíte jak celiaci potřebují být jednotní a jak by bylo užitečné, kdyby tady byla jediná organizace, která bude prosazovat jejich zájmy a jednat s úřady a poslanci. Dokud tady ale budou takové p. Rubínové a Bušinové, které se neustále budou tvářit, že nad ně není a celá jejich existence bude spočívat v tom, jak získat co nejvíce registrovaných osob a a vytahat z nich a z MZ co nejvíce peněz, bude se celiakům prosazovat těžko cokoliv.

Vloženo 21.04.10 19:21

#24 Helena

..."AOECS zůstala jen malá část - větší část by šla zpět členským prganizacím, které by tak také měly možnost zlepšit svoje služby a zintenzivnit svou činnost.... To je ale demagogie. Copak mají naše tzv. celorepublikově působící organizace málo peněz? To jim ty statisíce, od MZ a Vládního výboru nestačí? Co dělají pro lidi? ! ? ! ? Všechno se udělá v regionech. Nebo proč si myslíte, že stále dál a dál vznikají v regionech občanská sdružení na pomoc celiaků??? Protože ty celorepublikově působící pro ně nehnou prstem. Jednou nebo dvakrát do roku udělají akci k MDC, na kterou dostanou dotace a ještě jim vydělají slušné peníze od prezentujících se výrobců a na vstupném. Ale skutečnou, účinnou pomoc představují malé organizace v regionech, kam se z těhle Pražských, nikoliv celorepublikových nedostane nic. Dokonce ani obyčejná rada. A na rozdíl od SC a SpBD to v regionech dělají zadarmo nebo s minimální podporou. Srovnejte např. webovky. Často mají regionální organizace lepší a obsáhlejší webovky i s poradnou než Sdružení celiaků i bez 150 tis., které na ně SC v r. 2008 dostalo.Viz tabulka dotací za rok 2008: http://leteckaposta.cz/314758808

Vloženo 16.05.10 19:07

#25 Helena

..."Zveřejnila bych toho mnohem víc a rozvinula zde na stránkách podrobnější diskuzi, ale bohužel vedení takové diskuze a obsáhlé publikování na stránkách stojí buďto čas, a ten stojí peníze (zde tedy příklad k tomu, jak by bylo možné využít prostředky, které by AOECS získala z licencování).".....No, to je přesně ono, vy potřebujete peníze na všechno i na zveřejnění základních informací. V regionech se podávají informace zadarmo. A nejen tam. Kolik lidí se jenom tady na té diskusi soustavně snaží těm ostatním pomoct a žádné peníze na to nepotřebuje. A myslíte, že celiaci a matky a otcové od dětí s celiakií mají času nazbyt? Myslíte, že dobrovolníci v regionech nemají co jiného na práci, tak z nudy zakládají o.s. na pomoc celiakům? Vy potřebujete peníze od výrobců za logo na to,abyste lidem vysvětlili, proč potřebujete peníze od výrobců za logo? To je k smíchu.

Vloženo 17.05.10 12:36

#26 ala

Kdo pomáhat chce, čas si najde a nic za to nechce . Kdo chce vydělávat ať si najde zaměstnání nebo podniká a nevydělává na nás.

Vloženo 17.05.10 18:18

#27 Helena

No, házet SC a SpBD do jednoho pytle je nefér a rozhodně jsem to tak nemyslela. Pokud to tak někomu z předchozího příspěvku vyznívá, pak jsem se prostě jen nepřesně vyjádřila a SpBD se omlouvám. Prostě jsem chtěla být stručná a tím jsem byla nepřesná. Vlastně to byla SpBD, která nám před 5ti lety pomohla z nejhoršího, když jsme s dietou začínali. Ale pravda je, že mě příspěvek Katky Reichové naštval, protože s postupem AOECS a jejím nohsledem SC, ohledně licencování loga, nesouhlasím.

Vloženo 18.05.10 19:57

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.
CAPTCHA
Opište text z obrázku
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.