Špalda je vhodná pro bezlepkovou dietu - NE!

Špalda je druh pšenice a pro bezlepkovou dietu je naprosto nevhodná. Přesto Vás bude snad každý druhý prodavač v prodejnách zdravé výživy přesvědčovat o opaku. Nenechte se zviklat. Zajímavé je, že tento mýtus je mezinárodní a má velice tuhý kořínek.


Glutaman sodný je nevhodný při dietě - NE!

Glutaman sodný neobsahuje lepek. Obecně se nedoporučuje alergikům a malým dětem, což však s lepkem nesouvisí.

Glukózový sirup, dextróza, karamelové barvivo obsahují lepek - NE!

Přestože se při jejich výrobě vychází z pšenice, je díky výrobnímu postupu ve finálním produktu lepek bezpečně eliminován. Z tohoto omylu pak vychází celá řada dalších mýtů, např. že ocet je nevhodný (na základě toho, že obsahuje karamelové barvivo).