Informace pro kuchaře

PRO RESTAURACE, ŠKOLY V PŘÍRODĚ …

Příprava bezlepkových pokrmů se v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy. Je však nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny, číst složení výrobků.

Pozor na kontaminaci!

Je také důležité dbát na to, aby bezlepkové pokrmy nebyly kontaminovány lepkem, např. drobky z běžného pečiva obsahujícího lepek, přenosem přes používané nádobí a náčiní, prkénko, příprava na jedné pánvi…. Připravit v jedné kuchyni stravu s lepkem a bez lepku jde, ale chce to dávat si velký pozor, aby se lepek nedostal do jídel bez lepku. Je proto dobré časově či prostorově oddělit přípravu. Je nutné dávat pozor na různé detaily – např. francouzské brambory bývají bezlepkové, nesmí se však pekáč vysypat strouhankou.

Při bezlepkové dietě se nesmí jíst potraviny obsahující pšenici, žito, ječmen a oves v žádné jejich podobě (mouka, vločky, krupice…), protože obsahují lepek.

  • Vždy je třeba číst složení potravin – pokud je v potravině přítomen lepek, musí být jako alergen uveden ve složení.
  • Základem bezlepkové diety jsou brambory, rýže, kukuřice, jáhly, pohanka, amarant, luštěniny včetně soji.
  • Je-li ve složení uveden škrob nebo modifikovaný škrob není potřeba se obávat, protože pokud by se jednalo o zdroj lepku, musí to být vyznačeno, např. obsahuje pšeničný škrob. Kukuřičný či bramborový škrob je v pořádku. Pšeničné klíčky nejsou povoleny.
  • Pšeničná mouka se nahrazuje kukuřičnou, rýžovou, sójovou,… či speciálními bezlepkovými směsmi. Při zahušťování používejte nějakou bezlepkovou moukou, Maizenu či Solamyl.
  • Krupice se nahrazuje kukuřičnou či pohankovou krupicí.
  • Strouhanku lze koupit speciální bezlepkovou či nastrouhat křehké kukuřičné plátky, případně i corn flakes.
  • Chleba, pečivo, moučníky, lze koupit ve speciálním obchodě či upéci z bezlepkových surovin.
  • Většinu bezlepkových výrobků, např. bezlepkové těstoviny, lze již zakoupit v supermarketech ( např. Globus, Tesco, …).

K snídani lze nabídnout:

  • Bezlepkové pečivo
  • Křehké plátky kukuřičné, rýžové, pohankové
  • Corn flakes, křupky Viky – zkontrolovat složení
  • Instantní kaše – prosná či rýžová
  • Některé kaše pro dětskou výživu (Nestlé,…)
  • Jáhlovou kaši či nákyp
  • Kaši z pohankových vloček.

K obědu a večeři:

  • Nejvhodnější jsou grilovaná či přírodně upravená masa, ryby, zelenina.
  • Jako příloha mohou být brambory či rýže.
  • Lze koupit směs na bezlepkové bramborové knedlíky nebo houskové knedlíky, případně koupit hotové.
  • Je možno též podávat polentu či koupit hotovou.
  • Čínské rýžové nudle či bezlepkové těstoviny.
  • Luštěniny (bez zahuštění jíškou z pšeničné mouky).
  • Hranolky, instantní bramborové kaše – kontrolovat složení.
  • Krokety nejsou vhodné.

Jako dezert lze nabídnout:

  • Pudink, čokoládu, zmrzlinu ( zkontrolovat složení)
  • Ovocné poháry či zmrzlinové poháry (sestavené z bezlepkových surovin)
  • Ovoce, kompot
  • Směsi oříšků, sušené ovoce