Crohnař s neceliakální glutenovou senzitivitou - dieta

Zdravím Vás, už skoro deset let mám Crohna, který má u mě naštěstí v porovnání s ostatními celkem mírný průběh. V poslední době ale trpím záněty jinde po těle (nejsou projevem Crohna) a bylo mi řečeno, že by to mohlo být způsobeno přílišnou konzumací lepku. Což je u mě fakt, skrz Crohna mám omezený jídelníček, a tak jsem pečivo vždycky bral za pro mě celkem bezpečnou potravinu. Teď bych se ale rád odhodlal k razantnějšímu kroku a vysadil ze stravy lepek a výrazně omezil maso (rovněž by prý mohlo mít podíl na mých obtížích). Čímž ale nastává problém, co vlastně jíst. Rád bych se tedy poradil přímo zde. Předpokládám, že i mezi celiaky se najdou zároveň pacienti trpící nějakou formou IBD, a tak bych Vás rád poprosil o radu, jak sestavit svůj jídelníček. Pokud by se mnou byl někdo ochotný sdílet například svůj osobní, velice bych to uvítal. K tomu bych asi ještě měl dodat, že trpím rovněž deficitem laktázy, takže mléčné výrobky mi taky nedělají dobře... Anebo to mám rovnou zabalit a dát se na breathariánství? :-) Děkuju za odpovědi. Roman

Přidat příspěvek do diskuze