Bzl mouka s pšeničným škrobem - bez lepku (?)

Dobrý den, v poslední době se v obchodech začínají prodávat mouky (např. od firmy Vitana), které obsahují pšeničný škrob - bez lepku. Tyto suroviny jsou označovány za bezlepkové. Mohou celiakům ubližit? Z minulosti mám zkušenost s deproteinovaným pšeničným škrobem, který mi pravděpodobně způsobil nález při gastroskopii a celé snažení při dodržování bzl diety tak přišlo nazmar.

Zhruba 99 % celiaků snáší bezlepkový pšeničný škrob bez problému.

Pšeničný deproteinovaný škrob, který se přidává do bezlepkových směsí je vždy testovaný na obsah zbytkového lepku. Uvádí se že deproteinovaný pšeničný škrob obsahuje maximálně 5mg lepku v 1kg. Vždy se testuje, tedy nehrozí zde riziko kontaminace lepkem, tak jako při konzumaci "přirozeně" bezlepkových potravin. Osobně mi deproteinovaný škrob nevadí, ale znám celiaky, kteří mají navíc alergickou reakci na pšenici a vadím jim i tento deprtoteninovaný pšeničný škrob.

Mně pšeničný škrob nevadí.

Dotaz Obsahuje bramborovy skrob lepek?

Ne, bramborový škrob lepek neobsahuje.

Přidat příspěvek do diskuze