Označení bez lepku

Symbol přeškrtnutého klasu dle tohoto webu: Symbolem nesmí být označeny produkty přirozeně bezlepkové a nezpracované jako obilná zrna z rýže a kukuřice, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, kojenecká výživa, zelenina a luštěniny, ořechy, semena, ovoce, nápoje, sladidla, tuky, ocet a koření a aromatické byliny. To je pak k ničemu, protože se vždycky nepozná, zda bylo něčím konzervováno, ochuceno apod. Např. i ořechy a semena obsahují lepek, také koření, jogurty můžou obsahovat různé musli, škroby. Označení bez lepku by mělo být spolehlivé, oves je sporný, výrobky z něj by neměly být označovány jako bezlepkové. Značení potravin je nedostatečné, když není uvedeno bez lepku ani obsahuje lepek, nevím zda je nekvalině vypsané složení nebo lepek neobsahuje. U všech alergenů by mělo být vždy vypsáné zda je výrobek obsahuje nebo ne.

Není to tak hrozné, jak se zdá - pokud výrobek lepek obsahuje, tak to musí být ve složení jasné uvedeno (tučně zvýrazněno). Takže stačí číst složení - pokud vidím nápis "bez lepku", tak je to snazší a nemusím ho studovat. Oves je lepkový (respektive je minimum mlýnů jen na oves), takže je bezlepkový jen pokud je to jasně uvedeno. Stačí tedy studovat etikety, ale občas je to samozřejmě těžké...

Označování výrobků má svá pravidla, která musí výrobci dodržovat. Označení bez lepku neznamená, že výrobek nesmí obsahovat žádný lepek, ale obsah lepku nesmí být vyšší než 20 mg na kg výrobku ve stavu v němž je prodáván spotřebiteli. Určitě by pro celiaky bylo nejlepší, kdyby výrobky nesly označení certifikovaným logem přeškrtnutého klasu podle ELS, protože takové výrobky garantují, že výrobek splňuje normu pro označení bez lepku tj. do 20 mg. Zákazník by pak nemusel znát žádná pravidla a stačilo by podívat se, jestli výrobek je označen tímto logem. Tak tomu ale bohužel není a použití loga není povinná informace. Stejně tak označení bez lepku je dobrovolná informace. Takže platí základní pravidlo - pokud je ve výrobku použita obilovina obsahující lepek, musí být ve složení uvedena.

Pro Pavlu - muselo by tam být uvedeno např. "E999 (obsahuje lepek)", nebo "směs koření (obsahuje lepek)". Slovo "lepek" by navíc muselo být tučně zvýrazněno. Výjimkou je například "pšenice" kdy se už to, že obsahuje lepek neuvádí neboť je to zřejmé.

Mam dotaz, mohlo byt kontaminovano i plechovka kukuřice bonduelle? Prislo to zpracováním a opět se mi do 2 dnů objevili komplikace děkuji.

Dobrý den, chci se zeptat na rýži, když na obalu není uvedeno že obsahuje lepek.."může obsahovat stopy lepku" ani není uvedeno glutten free.... prostě o lepku ani zmínka, mohu konzumovat ? Děkuji Šárka Murinová

pro Dana: možné je všechno, ale osobně to považuji za velice nepravděpodobné :-) pro Šárku: dle testů v drtivé většině výrobky s tímto označením (stopy lepku) lepek nikdy neobsahují a jde jen o ochranu výrobce (stejný závod může někdy zpracovávat lepkové produkty apod.). Pokud lepek obsahuje, musí jít skutečně jen o to stopové množství, které "běžnému" celiakovi nevadí. Pokud je však někdo extrémně citlivý a vadí mu i stopy lepku, tak si musí dávat pozor i na tyto produkty. Osobně jsem s tím nikdy neměl problém.

Přidat příspěvek do diskuze