Pivo?

Mohu pit pri celiakii plzenske pivo?

Plzeňské pivo má velmi nízkým obsahem lepku a sklenku si dát můžete.

Jakožto zarytý pivař jsem tuto otázku také dlouho řešila. Lékař mi pivo jako takové vyloženě nezakázal, ale ani nedoporučil. Měla jsem na toto téma i diskuzi s vrchním sládkem Třeboňského pivovaru, který mi pověděl, že většina českých piv se pohybuje kolem hranice 20 mg/kg lepku. Dokonce i bezlepkový Bernard se pohybuje kolem této hranice a minimálně jednou tuto hranici nedopatřením překročili, takže celá várka se musela vylít do kanálu. Pivo tedy piji, nijak to nepřeháním a vyhýbám se pšence. Pravidelné kontroly na hladinu protilátek v krvi jsou vždy na výbornou.

Pivo Celia je světlý ležák, který je vyroben unikátním patentovaným způsobem tak, aby jej mohli konzumovat i lidé trpící celiakií, kteří běžné pivo kvůli jeho vysokému obsahu lepku pít nemohou. Obsah lepku u piva Celia je pod hranicí 0,5 mg/100ml. Pivo Celia světlé a Celia Dark (tmavé) vyrábí Žatecký pivovar a je k dostání na Globusech i Kauflandech.

Obsah lepku v pivu by měl být stanoven metodou RIDASCREEN® Gliadin competitive, která je určena pro potraviny hydrolyzované a označené bez lepku, patří sem pivo, škrobové sirupy, sladové extrakty, kvas, sojová omáčka apod.. Limit kvantifikace je 10 mg/l.

Přidat příspěvek do diskuze