Zmrzlina Carte D´OR

Mám před sebou krabičku zmrzliny Carte D´OR - vanilka, četla jsem v diskuzích, že je obsažen lepek. Když čtu ve složení, tuto informaci nenacházím- složení: obnovené odtučněné mléko, cukr, glukózo-fruktózový sirup, kokosový olej, glukózový sirup, voda, dextróza, sušená syrovátka, stabilizátory (karubin, guma guar, karagenan), emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), aromata, kousky vanilkových lusků, barvivo (karoteny). Kde se, prosím, lepek skrývá??? Mám problém se spoustou takových výrobků, raději vždy hledám větu Bez lepku, ale třeba se zase tímto zbytečně okrádám o spoustu sortimentu...

Dobrý den, ve složení výrobku musí být povinně uvedeny alergeny podle nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům - celiaky zajímá lepek, takže obiloviny obsahující lepek. Musí být i vyznačeny, aby bylo na první pohled patrno, že ve složení alergeny jsou. Označení Bez lepku je podle prováděcího nařízení komise (EU) č.828/2014 o požadavcích na informace o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům. Jedná se o dobrovolnou informaci, takže záleží na výrobci, jestli ji použije nebo ne. Takže pro Vás je rozhodující to, jestli ve výrobku je uveden alergen, ne jestli je označen bez lepku. To by sice bylo pro nás lepší, ale ne všechny výrobky jsou takto označeny. Najdete to na výrobcích, které jsou vyrobeny speciálně pro celiaky. Máte pravdu, že byste se ochudila o velkou šíři výrobků.

Velmi děkuji za odpověď, paní Dlabalová. Já se snažím stále najít "zakopaného psa", protože dietu držím, všechno čtu, ale nemám dobré výsledky krevních testů, stále tvořím protilátky proti lepku a objevila se mi po 5 letech držení diety Duhringova dermatitida. Takže mi doktor tvrdí, že dělám někde dietní chybu. Například jsem četla složení Javořických párků, nenašla alergen, snědla je... Potom jsem se podívala na internet a tam u nich bylo psáno, že pšenici obsahují a byla tučně vyznačena. Také jsem třeba nevěděla, že modifikovaný škrob - kečupy, majonézy, dresingy - obsahují také lepek. Jaký ještě jiný název může být pro pšenici - lepek? Já se v tom zkrátka stále nemůžu zorientovat, často chodím do zdravých výživ a nechám si poradit, ale raději bych věřila sama sobě, neboť věta: no, podle složení by tam lepek neměl být... Například na sojové omáčce Sunfood Yamato shoyu je ve složení psaná pšenice a na konci je BEZ LEPKU, prý to bude asi chyba na etiketě...

Mockrát děkuji za další odpověď! Myslím, že už se orientuji zase o něco lépe, tak už jen aby to bylo znát i na dalších kontrolních výsledcích... Za brožuru budu moc ráda! Lucie

Dobrý den, prosím ještě ohledně označování škrobu ve složení potravin. V poradně pro celiaky nám bylo řečeno, že v případě, když je ve složební výrobku ve složení uvedenou pouze "škrob", nebo "modifikovaný škrob", pak se takové potravině máme vyhnout, protože není zcela jasné o jaký škrob se jedná. Na internetu jsem však našel několik informací, že podle legislativy EU pokud je uvedeno na výrobku "modifikovaný škrob", pak se vždy musí jednat o takový, který je bezlepkový. Je toto tvrzení pravdivé? Děkuji.

Pro Pavla: výjimečně má internet pravdu :-) Tedy pokud je ve složení pšeničný škrob, musí to být uvedeno, pokud je napsaáno pouze "škrob", tak je bez lepku :-)

Nevím v které poradně pro celiaky Vám poskytli informace a zejména kdy. Od 13. 12. 2014 platí nař. EU 1169 o poskytování informací spotřebitelům - najdete ho na https://www.celiak.cz/o-diete/legislativa/narizeni-eu-c-1169-2011. Podle toho je povinná informace o alergenech, takže pokud se ve výrobku vyskytuje alergen, musí to být vždy uvedeno. To je informace, která musí být vždy uvedená. Označení bez lepku je dobrovolná informace, takže pro Vás je rozhodující to, jestli je ve výrobku obsažena obilovina obsahující lepek. Podrobnější vysvětlení je u příspěvků 23 a 26 v tomto vláknu.

Přidat příspěvek do diskuze