Kukuřičné lupínky obvykle obsahují něco okolo 12mg/1Kg lepku. Těžký celiak zvládne denní dávku lepku 20mg/1Kg. Někdo prý až 100mg/1Kg. Až sníte další jídlo, tak toto ještě znovu naředíte. U piva jsou tyto čísla obdobná, navíc stejně jako u ovsa se i u ječmene neustále spekuluje o jeho vlivu na ciliakii. A i kdyby tam ten gluten byl, tak při správné dietě Vás to stejně nezabije. To dřív odejde jiný orgán. Kdysi lidi nevěděli, že tahle nemoc existuje a taky umírali až po 60tce.

To znamená,že všechny kukuřičné lupínky mají toto množství? I ty,co jsou primárně označeny přeškrtlým klasem na obalu? Díky.

Jecmenny slad je obsazen napr i u cideru Kingswood, ktery je bezlepkovy. Takze to, ze je ve slozeni jecmenny slad automaticky neznamena, ze vyrobek je lepkovy.

Na obalu těch s označením už není uvedený ve složení, možná tam ale je a oni se snaží jen vydělat peníze navíc. Například Bonavita neuvádí větu "výrobek může obsahovat stopy lepku" a má ječmenný slad. Ostatní výrobci větu uvádí a také mají ve složení pouze ječmenný slad.

Přidat příspěvek do diskuze