Hurá, mám celiakii!

Hned na začátek mého příspěvku musím napsat, že jsem velice šťastná, že u mě byla diagnostikována celiakie. Zní to nepravděpodobně a nikdo mi to nevěří, ale skutečně je to tak. Je mi 25 let a před několika měsíci mi můj lékař zjistil celiakii. Odehrálo se to vlastně tak, že jsem změnila lékaře.

Jsem odmalička vegetariánka a moje lékařka mi neustále vykládala, jak je to škodlivé a dávala mi léky na železo kvůli mojí chudokrevnosti. Zdůrazňovala, že jsem chudokrevná, protože nejím maso. Měla jsem toho dost a přehlásila jsem se k lékaři, který je sám vegetariánem.Ten mi hned na vstupní kontrole odebral krev a zjistil, že mám celiakii. Jak jednoduché, že?! Moje chudokrevnost vůbec nebyla způsobena vegetariánstvím, ale tím, že lepek zabraňoval vstřebávání železa z potravy. U nás v rodině je to dědičná záležitost, můj otec je také celiatik. U něj zjistili celiakii po dvacítce, jenomže tenkrát nebyly dostupné bezlepkové potraviny a tak bezlepkovou dietu 20 let nedržel. Před 3 lety zjistili, že pokud to půjde takhle dál, udělá se mu v tenkém střevě „díra“. Záměrně tuto informaci přeháním proto, abych zdůraznila, že neměl žádnou střevní výstelku a stěna střeva se neustále ztenčovala. Nechtěla jsem dopadnout jako on a tak jsem okamžitě a s nadšením zahájila bezlepkovou dietu. Musím vysvětlit, proč s nadšením. Nesnáším jakékoli veřejné stravování, ať už jde o jídelny nebo restaurace. Hledala jsem výmluvy, proč s nikým nechodím na obědy nebo na večeře a většinou jsem se vymlouvala na to, že jsem vegetariánka a že pro vegetariány nikde nevaří. Jenomže tento argument byl napadnutelný. Teď už mám konečně neprůstřelné alibi! V Moravskoslezském kraji, kde žiji, neznám jedinou restauraci, kde by byli schopní vařit pro kombinaci vegetariánství a celiakie. Mám vyhráno :-). Celiakie je náročnější na přípravu potravin, to přiznávám. Chleba si peču doma 2x týdně, kupuji si bezlepkové pohankové těstoviny ze Šmajstrlova pohankového mlýna z Frenštátu pod Radhoštěm (jsou skutečně vynikající, lepší jsem nikdy nejedla), ale už jsem si zvykla, že trávím víc času v kuchyni. S panem Šmajstrlou se osobně znám a musím vás celiatiky potěšit. Chystá výrobu bezlepkového piva, už se těším. Ing. Hana Freislebenová Frýdlant nad Ostravicí .