Bioplasty a bezlepková dieta

Dostali jsme dotaz, zda je bezpečné z hlediska bezlepkové diety používat jednorázové nádobí z bioplastu.
Odpověď zpracovala  Ing.Dana Gabrovská, Ph.D., Potravinářská komora ČR, na základě podkladů  Doc. Ing. Jaroslava Dobiáše, VŠCHT Praha.
Odpověď si můžete přečíst zde.

Testy zmrzlin

V časopise Výživa a potraviny č. 3/2018 byl uveřejněn článek Zmrzlina a lepek - je důvod k obavám? Pracovnice VUPP se zaměřily na testy zmrzlin z hlediska obsahu lepku. Výsledky jsou velice dobré. Článek si můžete přečíst zde

Může šunka obsahovat lepek?

Po přečtení článku "Testujeme královské šunky" jsme požádali o vyjádření Ing. Janu Rysovou z Výzkumného ústavu potravinářského Praha, zda šunky mohou obsahovat lepek. Do šunky nejvyšší jakosti a do výběrové nejsou povolené bílkoviny rostliného původu. Do šunky standardní jsou povolené, ale samozřejmě platí, že pokud by byla rostlinná bílkovina alergen - tj. např. lepek, sója, tak to musí být uvedeno ve složení zvýrazněným písmem. Dále nám poslala citaci z Vyhlášky č.69/2016Sb. (viz příloha).

Celiakie a dysbióza

Požádali jsme MUDr.Ivu Hoffmanovou, Ph.D. z 3.Lékařské fakulty UK o odborné stanovisko k diskuznímu vláknu "Může transplantace střevní mikroflóry vyléčit celiakii?"