Chlebový kvásek

Ingredience

3-4 lžíce bezlepkové mouky(např.Jizerky) 2 dcl teplé vody

Postup

Mouku smícháme ve sklenici s vodou a necháme při pokojové teplotě stát. Za 3-5dní kvásek vzejde, pak jím zaděláváme mouku na chleba (místo droždí), ale část kvásku si vždy necháme, přikrmíme lžící mouky a trochou vody a druhý nebo třetí den můžeme zase péci. Přikrmovaný kvásek vydrží třeba celý rok. Pokud nepečeme tak často uchováváme kvásek v lednici, po vyndání z lednice a přikrmení moukou a vlažnou vodou kvásek zas ožije. Chleba zadělávaný kváskem je kypřejší než drožďový a není náchylný ke srážení nebo klesnutí během kynutí a pečení. Kvásek dodá těstu příjemně nakyslou chuť ( nepřidáváme tedy do těsta ocet). Chleba s kváskem se dá péci jak v troubě, tak v domácí pekárně.

Bez mléka

ANO

Bez vajec

ANO