Mřížkový koláč

Ingredience

300 g mouky NOMIX (asi 40 g můžeme nahradit kukuřičnou hladkou moukou), 100 g tuku (Hera, máslo), 100 g cukru (včetně 15 g vanilkového cukru), 100 g mletých ořechů, cca 1 dcl mléka, 1 vejce, 8 g kypřícího prášku, citrónová kůra, loupaná jablka, hrušky nebo švestky.

Postup

Nejprve promícháme suché suroviny, poté přidáme rozměklý tuk, mléko a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet v chladu po dobu jedné hodiny. Odležené těsto si rozdělíme na dvě části. Větší část (cca 2/3) lehce rozválíme válečkem, a poté vložíme na dno koláčové vymazané a vysypané formy. Ovocem nakrájené na plátky proložíme celý povrch těsta, následně jej zakapeme citrónovou šťávou a dozdobíme rozinkami (namočenými v alkoholu) nebo ořechy. Ze zbylé třetiny těsta vytvoříme mřížku. Před vložením do trouby můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem. Lesku můžeme dosáhnout také roztokem meruňkové zavařeniny s vodou, kterým hotový horký koláč potřeme. Pečeme v troubě asi na 170 °C 20 až 25 minut a hlídáme míru zbarvení.

Bez mléka

NE

Bez vajec

NE