Perníčky

Ingredience

2 vejce 200gr pískového cukru 170gr rozpuštěného medu 500gr bezlepkové mouky (UNIMIX) kávová lžička jedlé sody 1 prášek do perníku 80gr rozehřátého másla nebo tuku 1 rozšlehané vejce na potírání na špičku čaj.lžičky xantové gumy

Postup

Vejce, cukr a med třeme 15 minut do husté bílé hmoty, potom přidáme mouku smíchanou se sodou a práškem do perníku. Nakonec vmícháme tuk. Těsto přikryjeme a necháme v místnosti přes noc, ale můžeme je nechat odpočinout i několik dnů. Z těsta vyválíme placku cca 3mm silnou a vykrajujeme formičkami různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a ještě jednou potřeme. Na mastný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem je klademe dále od sebe a pečeme v horké troubě (10-12min). Perníčky zdobíme dle naší fantazie, ukládáme do kameninových nádob a necháme ve studenu proležet min. 10 dnů. Pokud perníčky zdobíme je lepší, potírat je až po upečení a ještě je na chvíli dát do trouby(1-2min). Aby šly perníčky z plechu dobře sejmout, necháme je hodně vychladnout, horké se trhají.

Bez mléka

NE

Bez vajec

ANO